• Aproape două treimi dintre ruși nu sunt dispuși să faca vaccinul Sputnik V.
  • Cel mai înalt nivel de reticență a fost identificat în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.
  • 64% dintre oameni credeau că noul coronavirus a fost creat ca o armă biologică.

Aproape două treimi dintre ruși nu sunt dispuși să faca vaccinul Sputnik V și aproximativ același număr consideră că noul coronavirus a fost creat artificial ca armă biologică, a declarat luni un sondaj independent, scrie Reuters.

Centrul Levada a declarat că un sondaj efectuat luna trecută a arătat că 62% dintre oameni nu doresc să faca vaccinul produs în Rusia din Rusia și că cel mai înalt nivel de reticență a fost identificat în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.

Majoritatea respondenților au citat efectele secundare – care pot include febră și oboseală – ca principal motiv pentru care nu doresc să se vaccineze.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Sondajul, realizat pe un esantion de 1.601 de persoane în 50 de regiuni, a constatat, de asemenea, că 64% dintre oameni credeau că noul coronavirus a fost creat ca o armă biologică.

Originea COVID-19 a fost extrem de politizată, dar majoritatea virusologilor și experților în boli infecțioase spun că este cel mai probabil să fi evoluat în mod natural.

O misiune a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în China a declarat luna trecută că nu urmărește mai departe dacă virusul a scăpat dintr-un laborator, fapt pe care l-a considerat extrem de puțin probabil.

Misiunea a afirmat că principalele sale ipoteze sunt că virusul a provenit dintr-un liliac, deși există mai multe scenarii posibile pentru modul în care a trecut la oameni, posibil mai întâi prin infectarea unei alte specii de animale.

Credința că virusul a fost creat ca o armă biologică este predominantă printre rușii în vârstă de 40-54 de ani, 71% dintre aceștia susținând acest punct de vedere, a constatat sondajul. Doar 23% cred că virusul a apărut în mod natural.

Rusia, care a înregistrat aproape 4,3 milioane de cazuri de coronavirus de la începutul pandemiei, a aprobat trei vaccinuri împotriva COVID-19.

Țara de aproximativ 145 de milioane de oameni a lansat o campanie de vaccinare în masă cu Sputnik V în decembrie. Pe 10 februarie, ministrul Sănătății, Mihail Murashko, a declarat că peste două milioane de ruși au fost vaccinați cu cel puțin prima doză de Sputnik V.