Rușii „pândesc” alegerile din SUA: „America, mai divizată ca niciodată. E ca în Rusia în urmă cu 400 de ani”

Sursa foto: Profimedia
  • Mai mulți politicieni ruși au comentat alegerile prezidențiale din SUA
  • „America se confruntă cu aceleași tulburări – jafuri și violență – pe care Rusia le-a trăit în urmă cu 400 de ani.”
  • „Cred că Biden, văzând că pierde, ar putea face apel la revolte în masă. Situația se încinge.”
  • „Dintre cei doi, Biden va fi și mai agresiv decât Trump față de Rusia.”

Rusia urmărește cu atenție alegerile prezidențiale din SUA, mai ales lupta strânsă dintre președintele american Donald Trump și contracandidatul său democrat, Joe Biden, scrie Moscow Times.

Iată o selecție cu declarațiile unor politicieni ruși și personalități publice despre alegerile americane:

Leonid Slutsky, președintele Comitetului Duma de Stat pentru Afaceri Internaționale: 

„Show-ul numit „Alegerile prezidențiale din SUA ” nu s-a încheiat, continuă în pofida faptului că Donald Trump și-a declarat victoria și a cerut încetarea numărării voturilor. Totuși, rivalul său democrat Joe Biden și-a exprimat încrederea deplină că va fi următorul ocupant al Casei Albe ”.

„În ceea ce privește relațiile ruso-americane, nu ne putem aștepta la schimbări în bine dacă vreunul dintre candidați câștigă, din păcate.”

Vladimir Jirinovski, liderul naționalist al Partidului Liberal Democrat al Rusiei:

„Biden ar putea obține multe voturi însă Donald Trump va ieși victorios fiindcă a făcut mai multe pentru americani decât orice alt președinte înaintea sa… Iar asta ținând cont că s-a confruntat cu piedici încă din prima zi.”

„Oamenii sunt obosiți de anarhia din întreaga țară… America se confruntă cu aceleași tulburări – jafuri și violență – pe care noi în Rusia le-am trăit în urmă cu 400 de ani.”

„Fiecare american vede că Biden are anumite probleme de sănătate, nu e vina sa”.

Konstantin Kosachev, președintele Comisiei pentru relații externe din camera superioară a parlamentului rus:

„Rusia beneficiază de pe urma oricărei certitudini în care pierzătorii nu vor recurge la acuzații de ingerițe străine. Este timpul ca America să se întoarcă la politicile normalității, pe care le vom susține întotdeauna.”

„Subiectul unei anumite formă de ingerință rusească, niciodată dovedită dar folosită permanent pentru a-l ataca pe Trump, a rămas în prim-planul realității americane de la alegerile din 2016… Însă se pare că în 2020 factorul străin nu va juca același rol ca data trecută”.

„Asta înseamnă că orice câștigător sau pierzător al cursei prezidențiale va fi forțat să vorbească despre motive pur interne pentru rezultatul alegerilor, iar asta este o poveste complet diferită care este mult mai apropiată de realitate”.

Ghennadi Ziuganov, liderul Partidului Comunist rus:

„America este mai divizată ca niciodată. Situația este extrem de complicată și conflictul se va intensifica din punctul meu de vedere și mi-e teamă că anarhia va pune stăpânire pe unele orașe, după cum am mai văzut.”

„Cred că Biden, văzând că pierde, ar putea face apel la revolte în masă. Situația se încinge.”

„Dintre cei doi, Biden va fi și mai agresiv decât Trump față de Rusia.”

Serghei Mironov, un lider al partidului de opoziție Rusia Justă:

„Este o scindare și din nefericire nu cred că lucrurile se vor calma pentru ceva timp”.

„Spre deosebire de ministerul nostru de externe, eu am mai multă libertate de a-mi alege cuvintele. Pe înțelesul tuturor, un candidat este la fel de rău precum celălalt. Indiferent că va câștiga Trump sau Biden, din păcate ambii își urmăresc interesele lor naționale înguste… nu este un semn bun pentru Rusia.”

„Vedem ceva uluitor: se pare că bumerangul așa-numitelor ‘revoluții colorate’ pe care SUA le-a lansat în fostele țări sovietice se întorc acasă. Cred că după ce este declarat câștigătorul acestor alegeri prezidențiale, cineva ar putea dori să folosească aceste tehnici a revoluțiilor colorate acasă în Statele Unite.”

Alexei Navalnîi, politician de opoziție:

„M-am trezit să verific pe Twitter cine a câștigat. Încă e neclar. Astea da alegeri.”

Stanislav Natanzon, prezentatorul de știri al televiziunii de stat Russia 24:

„Biden este în avans pentru moment, dar practic nu are șanse.”