Rușii revendică orașul cheie Vuhledar din estul Ucrainei. Soldații au găsit singuri căi de evacuare

Trupele ruse au preluat controlul complet asupra orașului Vuhledar din estul Ucrainei, pe care forțele ucrainene îl apără de la începutul invaziei pe scară largă a Moscovei, acum doi ani și jumătate, conform BBC.

Comandamentul militar din estul Ucrainei a confirmat miercuri că le-a spus trupelor care încă luptă în unele părți ale Vuhledar să se retragă pentru a evita să fie încercuite.

De mai bine de doi ani, Rusia încearcă să cucerească acest oraș pentru a avansa mai departe spre nord și a ajunge la noduri de transport regionale precum Kurakhove și Pokrovsk.

Bloggeri militari pro-Kremlin postaseră cu o zi înainte mai multe videoclipuri care arătau soldați ruși cu steaguri pe acoperișurile diferitelor clădiri din Vuhledar. Autoritățile regionale din Donețk au confirmat marți că trupele ruse aproape au ajuns în centrul orașului, iar unele rapoarte au afirmat că forțele ucrainene încă rezistă în unele districte.

BBC a vorbit cu doi soldați din brigada 72 care au reușit să părăsească orașul înainte de asaltul final și să ocupe noi poziții în aceeași zonă. Ei susțin că trupele lor s-au retras din oraș.

În ultimele zile, soldații ucraineni au fost nevoiți să găsească singuri calea de ieșire din Vuhledar, pe jos, deoarece era imposibil să fie evacuați altfel, a declarat un mitralior care a dorit să rămână anonim. Mulți au fost răniți și uciși de dronele și artileria rusească în timp ce încercau să plece, spune un alt soldat, Roman. Mulți alții sunt încă dați dispăruți.

Moscova a lansat numeroase atacuri pentru a cuceri orașul de la începutul invaziei la scară largă în februarie 2022, dar toate au eșuat până acum. Una dintre cele mai mari bătălii cu tancuri a avut loc acolo anul trecut.

Avantajul enorm al Moscovei în materie de arme și trupe – unii soldați au estimat raportul de forțe la șapte la unu – i-a permis să străpungă liniile de apărare ucrainene de-a lungul flancurilor și să se apropie de Vuhledar.

Marți, aproximativ 100 de civili au rămas în Vuhledar, dintr-o populație de 14.000 de persoane înainte de război, potrivit șefului regiunii Donețk, Vadym Filashkin.

Trupele ucrainene au încercat să evadeze mai ales noaptea, fiind nevoite să traverseze câmpuri minate pe trasee desemnate pentru a evita drumul, deoarece acesta era atent monitorizat de ruși.

În cele mai recente informări zilnice, Statul Major al armatei a păstrat tăcerea cu privire la Vuhledar.

Exit mobile version