Rușii s-au supărat pe slovaci și cer înapoi dozele de vaccin Sputnik V. Care este motivul disputei

Studiu în Singapore: pacienții testați pozitiv cu COVID-19 nu mai transmit virusul după 11 zile. Cum este posibil Sursa Foto: Sputnik / Ramil Sitdikov
  • Rusia cere Slovaciei să-i returneze sute de mii de doze de vaccin anti-COVID-19 Sputnik V.
  • Presa slovacă a scris că vaccinul ar fi diferit de cel trimis pentru evaluare la Agenția Europeană a Medicamentului.
  • Rusia acuză Slovacia că a încălcat contractul prin testarea unui lot de vaccinuri într-un laborator care nu ar fi fost certificat.
  • Fondul rus asigură că „toate loturile Sputnik V au aceeaşi calitate şi sunt supuse unui control de calitate riguros la Institutul Gamaleya”.

Rusia a cerut, joi, Slovaciei, să returneze sute de mii de doze din vaccinul anti-Covid Sputnik V, invocând încălcări contractuale, după ce o agenție slovacă și-a exprimat dubiile cu privire la serul rusesc, transmite Reuters.

Fondul rus de investiţii directe (RDIF) ”a trimis (Slovaciei) o scrisoare pe 6 aprilie 2021, cerându-i să returneze vaccinul ca urmare a unor încălcări multiple ale contractului” a anunţat joi într-un comunicat acest fond ce deţine patentul vaccinului Sputnik V.

Joi, Agenția de reglementare a medicamentelor din Slovacia a anunțat că loturile de vaccinuri Sputnik V pe care le-a primit diferă de cele examinate de cercetătorii internaționali și de agenția de reglementare europeană.

Fondul rus asigură că „toate loturile Sputnik V au aceeaşi calitate şi sunt supuse unui control de calitate riguros la Institutul Gamaleya”.

Slovacia a importat 200.000 de doze de Sputnik V luna trecută, a doua țară din UE care a făcut a făcut o astfel de comandă după Ungaria, în ciuda faptului că serul rușilor nu are încă aprobarea autorităților de reglmentare europene.

Deocamdată, Slovacia nu-și vaccinează populația cu vaccinul rusesc.