• Alegerile parțiale din SUA sunt urmărite îndeaproape în Rusia.
  • Unii speră la o victorie curată a republicanilor și la un ajutor mai lent pentru Ucraina.
  • Alții speră ca alegerile să adâncească diviziunile politice.

Forțele pro-Kremlin din Rusia speră ca republicanii să câștige controlul Congresului în SUA, un rezultat care, în opinia lor, ar putea însemna că președintele democrat Joe Biden se va confrunta cu o luptă mai dificilă și mai lungă pentru a obține aprobarea pachetelor de ajutor militar pentru Ucraina.

Dar, deocamdată, puțini sunt cei de la Moscova care se așteaptă ca consensul politic bipartizan din SUA privind Ucraina să cedeze, indiferent de rezultatul alegerilor de marți de la jumătatea mandatului. Și nici nu se așteaptă ca sprijinul Washingtonului pentru Kiev să scadă semnificativ în curând.

În schimb, cu ochii pe următoarele alegeri prezidențiale americane din 2024 și pe rezistența unui inamic geopolitic al cărui moment se apropie de sfârșit, rușii pro-Kremlin speră că rezultatele vor fi contestate și că sistemul politic american se va confrunta cu noi tulburări în anii următori.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Poziția lor reflectă propria convingere a președintelui Vladimir Putin că invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina, pe care el o numește operațiune militară specială”, face parte dintr-o realiniere istorică, trecând de la o lume dominată de SUA la una multipolară, în care trebuie să se țină cont de punctele de vedere ale unor țări precum Rusia și China. O victorie a republicanilor în alegerile pentru Congresul SUA nu va duce la o revoluție în politica externă a SUA și la încetarea sprijinului Washingtonului pentru Ucraina”, a scris Alexei Pușkov, un senator rus de orientare belicoasă și specialist în politică externă, pe serviciul de mesagerie Telegram.

Cu toate acestea, administrației Biden îi va fi mai dificil să impună programe de ajutor financiar pentru Kiev prin Congres, iar poziția criticilor americani ai ajutorului nelimitat pentru Ucraina se va consolida în mod semnificativ.” Pușkov, căruia Uniunea Europeană i-a impus sancțiuni în martie pentru că a votat pentru susținerea politicii Moscovei în Ucraina, a declarat că el crede că există o șansă ca republicanii să vizeze ceea ce el a numit cheltuielile risipitoare” ale lui Biden pentru Ucraina în perioada de până în 2024 pentru a încerca să afecteze ratingul democraților.

Dar un raport întocmit de Institutul pentru Studii Internaționale cu sediul la Moscova, care își împărtășește cercetările cu Ministerul rus de Externe și cu alte organisme de stat, a concluzionat că starea de spirit a ceea ce a numit establishmentul american și electoratul a însemnat că este puțin probabil ca alegerile să aducă schimbări majore în politica ucraineană a Washingtonului.