Rușii sunt așteptați la urne. Observator independent: „Sunt constrânși să voteze”

Sursa foto: Profimedia
  • Secțiile de votare din Rusia s-au deschis joi pentru referendumul național asupra modificărilor constituționale, scrie The Moscow Times.
  • Scrutinul va dura 7 zile, până pe 1 iulie, dată decretată sărbătoare națională.
  • Observatorii independenți au observat nereguli majore înaintea scrutinului.

În ciuda faptului că Rusia a depășit 600 de mii de cazuri de coronavirus, joi s-au deschis secțiile de votare pentru referendumul care i-ar permite lui Vladimir Putin să stea la putere până în 2036.

Grigori Melkonyants, co-președinte al asociației Golos (asociației non-guvernamentală care monitorizează alegerile) a declarat pentru The Moscow Times că referendumul va fi „unul din cel mai puțin transparent”.

„Niciodată nu am avut atâtea plângeri de la oameni care să ne spună că sunt constrânși să voteze”, adaugă el.

Pe de altă parte, președinta Comisiei electorale centrale, afirmă însă că, dimpotrivă, comisia „nu a avut niciodată atât de puține plângeri înaintea unui vot”.

Totodată, observatorii independenți spun că autoritățile vor folosi pandemia în folosul lor. Pentru limitarea infecției cu noul virus, scrutinul s-a prelungit pentru 7 zile, iar pe lângă asta s-a permis votul de acasă și prin mijloace electronice.

În vârstă de 67 de ani, Vladimir Putin a adunat deja două decenii la putere, alternând funcția de președinte cu cea de prim-ministru, începând din 1999 și până acum.