- Rusia anunță că va suporta o parte din răspunderea juridică ale vaccinului său.
- Decizia îi lasă pe dezvoltatorii vaccinului, descoperiți în fața unor eventuale revendicări.
- În SUA, răspunderea juridică pentru vaccinurile COVID-19 a fost transferată în totalitate guvernului american.
Rusia este atât de încrezătoare în vaccinul său încât își va asuma o parte din răspunderea juridică în cazul în care ceva nu va merge bine. Asta în loc să le ceară cumpărătorilor să își asume riscul complet, a declarat pentru Reuters, șeful Fondului de Stat care finanțează proiectul.
Prin urmare, această decizie îi lasă pe dezvoltatorii vaccinului, susținuți de stat, descoperiți în fața unor potențiale cereri costisitoare de despăgubiri, în cazul în care vor exista efecte adverse neașteptate. O situație pe care mulți producători de vaccinuri au încercat să o evite, cerând protecție juridică deplină din partea națiunilor care cumpără serurile.
Abordarea este diferită de multe alte locuri din lume. În Statele Unite, de exemplu, răspunderea juridică pentru vaccinurile COVID-19 a fost transferată în totalitate guvernului SUA. Acest lucru protejează dezvoltatorii, deoarece inocularea pe scară largă împotriva bolii este considerată un beneficiu pentru societate.
În cursa globală pentru un vaccin sigur și eficient – cu zeci de candidați în faza studiilor clinice, susținătorii vaccinului „Sputnik V” văd răspunderea legală drept un front cheie pentru cota de piață.
„Rusia este atât de încrezătoare în vaccinul său, încât nu a solicitat o despăgubire completă și acesta este un factor major de diferențiere față de orice vaccin occidental”, a declarat Kiril Dmitriev, șeful RDIF, fondul suveran al Rusiei care sprijină vaccinul.