• Biden a purtat o discuție cu omologul său chinez, Xi Jinping, în contextul în care SUA face presiuni asupra Chinei pentru a nu oferi sprijin Rusiei în războiul din Ucraina.
  • Discuţiile s-au referit și la alte probleme de interes bilateral şi la subiecte internaţionale care generează preocupări atât pentru Statele Unite, cât şi pentru China.
  • China a evitat, până acum, să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina, însă a pledat, în mai multe rânduri, pentru respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cerut Moscovei să găsească o soluţie diplomatică.

UPDATE – Xi Jinping pledează în discuţia cu Joe Biden pentru evitarea conflictelor şi confruntărilor

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a pledat, în discuţia cu omologul său din Statele Unite, Joseph Biden, pentru evitarea conflictelor militare şi a confruntărilor între naţiuni, în contextul amplificării tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza intervenţiei militare ruse în Ucraina.

„Relaţiile între state nu pot ajunge în etapa confruntărilor militare. Conflctele şi confruntările nu sunt în interesul nimănui. Pacea şi securitatea sunt cele mai valoroase comori ale comunităţii internaţionale”, i-a transmis Xi Jinping lui Joseph Biden în videoconferinţa, desfăşurată vineri, conform postului public CCTV, citat de CNN.

„În prezent, lumea nu este în pace şi nici liniştită. Criza din Ucraina este ceva ce nu vrem să vedem. În calitatea de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU şi de cele mai mari economii ale lumii, nu trebuie doar să conducem în direcţia corectă relaţiile China-SUA, ci trebuie să asumăm responsabilităţi internaţionale şi să depunem eforturi pentru pace şi calm”, a subliniat Xi Jinping.

Recomandări

SWIFT ÎȘI SURPRINDE FANII
REEGELE CHARLES SE ÎNTÂLNEȘTE CU HARRY
LUPTELE DIN RAFAH SE ÎNCHEIE
NETANYAHU: BIDEN ASCUNDE ARME
CUM SE SIMTE ORAN DUPĂ IMPLANT
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD

Potrivit agenţiei de presă Xinhua, discuţiile s-au referit la problemele de interes bilateral şi la subiecte internaţionale care generează preocupări atât pentru Statele Unite, cât şi pentru China.

China, care are relaţii bune cu Rusia, a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a pledat, în mai multe rânduri, pentru respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cerut Moscovei să găsească o soluţie diplomatică.

La nivel economic, Ministerul Comerţului de la Beijing a cerut, vineri, Washingtonului să oprească acţiunile de „obstrucţionare nejustificată” a companiilor chineze.

UPDATE – Joe Biden îi cere lui Xi Jinping să se ralieze presiunilor Occidentului asupra Rusiei

„Preşedintele SUA, Joseph Biden, îi cere omologului său chinez, Xi Jinping, în videoconferinţa aflată în curs, să se ralieze presiunilor exercitate de naţiunile occidentale asupra Rusiei din cauza invaziei militare ruse în Ucraina”, afirmă Wendy Sherman, asistent al secretarului de Stat american.

Întâlnirea prin videoconferinţă a preşedinţilor Joseph Biden şi Xi Jinping este în curs în acest moment, potrivit Preşedinţiei SUA.

„China trebuie să înţeleagă faptul că viitorul ei este cu Statele Unite, cu Europa, cu alte naţiuni dezvoltate sau aflate în dezvoltare. Viitorul Chinei nu este alături de Vladimir Putin”, a declarat Wendy Sherman, potrivit CNN.

În acelaşi timp, liderul de la Casa Albă îl va avertiza pe preşedintele Xi Jinping că vor exista consecinţe şi pentru China dacă va ajuta militar Rusia.

„Biden va transmite clar că Republica Populară China va purta responsabilitatea pentru acţiunile de susţinere a agresiunii Rusiei, iar noi nu vom ezita să impunem costuri”, a declarat, la rândul său, secretarul de Stat american, Antony Blinken.

Știre inițială:

„Convorbirea video securizată a președintelui american Joe Biden cu președintele chinez Xi Jinping a început”, a declarat un oficial de la Casa Albă.

Media de stat chineză China Central Television (CCTV) a raportat că apelul dintre cei doi lideri mondiali era în curs de desfășurare.

Potrivit presei ucrainene, liderul chinez, Xi Jinping, i-a spus lui Joe Biden că SUA și China ar trebui nu numai să dezvolte relații bilaterale, ci și să „își asume responsabilitatea internațională”.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, va purta, astăzi, o discuție cu omologul său chinez, Xi Jinping, în contextul în care Statele Unite face presiuni asupra Chinei pentru a nu oferi sprijin Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.