• În 2020, au venit pe lume cu 21.600 mai puţini copii, comparativ cu anul 2019, conform ZF
  • În decembrie 2020, numărul nașterilor a crescut cu 433, comparativ cu decembrie 2019, conform INS
  • Datorită lockdown-ului, este prima creştere după trimestre neîntrerupte de scădere

Lockdown-ul a avut și părți bune. După primele 9 luni ale anului, care păreau un dezastru demografic, decembrie a venit să îndulcească statisticile. Dacă tragem linie, anul trecut, chiar în luna cadourilor, s-au născut cei mai mulți copii după trimestre neîntrerupte de scădere.

Decembrie este luna babyboom-ului din 2020. S-au născut cu 2.000 mai mulți copii, comparativ cu luna precedentă și cu 400 mai mulți decât în 2019. După un calcul al Ziarului Financiar, ținând cont că o sarcină durează între 36 și 40 de săptămâni, rezultă că cei născuți în decembrie sunt concepuți în lockdown. 01:02

Este și cazul Cosminei. În pandemie, a devenit mamă pentru a doua oară. Mai are o fetiță de patru ani și, în mare parte, cunoștea experiența nașterii. Cu toate acestea, contextul epidemiologic i-a dat emoții în plus.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...

La a doua sarcină, soțul meu nu a putut să vină la consultații, nu a văzut bebelușul pe ecranul ecografului. Înainte cu o luna de naștere, m-am izolat acasă. Mi-a fost teamă să nu iau Covid. L-am ținut mai mult cu mine în salon. Mi-a fost teamă să nu se îmbolnăvească. A fost emoționant mai ales când ne-am întors acasă de la spital.”, a spus aceasta.