• Sălajul e primul judeţ care a trecut de o rată de infectare de 5 la mia de locuitori
  • Autorităţile din Sălaj iau în calcul interzicerea circulaţiei pe timp de noapte
  • Aproape de o incidenţa de 5 la mie este şi judeţul Cluj
  • Bucureştiul ar putea continua în scenariul roşu pentru alte 14 zile
  • Pentru elevii din Bucureşti, azi era ultima zi de şcoală online

Judeţul Sălaj a trecut de o rată de infectare de cinci la mia de locuitori. Este primul judeţ din ţară care depăşeşte acest prag, iar prefectul judeţului Sălaj, Virgil Ţurcaş, ia în calcul să interzică circulaţia pe timp de noapte în localităţile în care există o răspândire comunitară.

Printre acestea, şi Zalăul, oraşul reşedinţă de judeţ. Într-o astfel de situaţie, deplasarea locuitorilor după ora 22 va fi permisă doar pentru motive justificate, cum ar fi cele în interes profesional sau medical. Nici Clujul nu e departe de un astfel de scenariu, cu o incidenţă cumulată de 4.87. O rată de infectare de peste patru la mia de locuitori avem şi în judeţele Alba şi Timiş.

La extrema cealaltă se află judeţele Tulcea (1.02), Călăraşi (1.08), Vrancea (1.1) şi Buzău (1.2). Bucureştiul aşteaptă şedinţa Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă. Capitala funcţionează în scenariul roşu din 20 octombrie, iar comitetul condus noul prefect al Bucureştiului, Traian Berbeceanu, va evolua situaţia epidemiologică din ultimele 14 zile.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cum rata de infectare nu a scăzut în această perioadă, ba chiar s-a apropiat de patru la mie, va fi luată decizia prelungirii restricţiilor pentru încă 14 zile. Elevii vor continua să facă online cursuri, restaurantele, cafenelele şi barurile rămân închise, la fel şi sălile de teatru, cinematografele şi sălile de jocuri.

În acelaşi timp, masca rămâne obligatorie şi în aer liber şi poate fi dată jos pentru perioade scurte de timp doar pentru mâncat, băut şi fumat sau atunci când se face sport, cu condiţia ca activitatea să se desfăşoare în afara zonelor pietonale şi la o distanţă de cel puţin doi metri faţă de alte persoane.

Judeţe în scenariul roşu (cu o rată de infectare de peste 3 la mie): Alba, Arad, Bihor, Cluj, Mureş, Sălaj, Sibiu, Timiş + Municipiul Bucureşti.

Judeţe în scenariul galben (cu o rată de infectare între 1.5 şi 3 la mie): Bacău, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Braşov, Caraş Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj,Galaţi, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Vâlcea şi Vaslui.

Judeţe în scenariul verde (cu o rată de infectare sub 1.5 la mie): Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Giurgiu, Gorj, Mehedinţi, Olt, Tulcea şi Vrancea.