„Salata cu icre de știucă de Tulcea“ a devenit produs cu Indicație Geografică Protejată în UE

„Salata cu icre de știucă de Tulcea“ a devenit produs cu Indicație Geografică Protejată în UE „Salata cu icre de știucă de Tulcea” este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui de culoare albă, obținută din icre în amestec cu apă carbogazificată și zeamă de lămâie. Sursă foto: Ministerul Agriculturii

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a „salatei cu icre de știucă de Tulcea” în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP). Această nouă denumire se va alătura celor 1.760 de produse alimentare deja protejate.

„Salata cu icre de știucă de Tulcea” este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui de culoare albă, obținută din icre în amestec cu apă carbogazificată și zeamă de lămâie. Este produsă în regiunea Tulcea, care include Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Potrivit celor de la Comisia Europeană (CE) salata are gustul specific al icrelor de știucă, completat și subliniat de cel al icrelor de pește din Delta Dunării, ca urmare a procesului de sărare și maturare. „Salata cu icre de știucă de Tulcea” este un produs care utilizează în principal materii prime din regiune, formând o legătură puternică cu mediul natural al Deltei Dunării.

„Salata cu icre de știucă de Tulcea este un exemplu emblematic al tradiției locale de prelucrare a peștelui, care a evoluat de la recoltarea și consumul de icre crude (în secolul al XIX-lea) până la prelucrarea acestora pentru a fi utilizate în bucătăria modernă (în secolul XX). Această nouă denumire se va alătura celor 1.760 de produse alimentare deja protejate“, anunță reprezentanții CE.

Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.

Indicația geografică protejată arată legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.