- Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Capitalei a decis, sâmbătă, prelungirea măsurilor în București pentru 14 zile.
- Prefectul Capitalei Alin Stoica a anunțat sâmbătă că restricțiile din București se mențin, chiar dacă rata de incidență a scăzut sub 4.
- O relaxare pentru weekend va fi dispusă abia când rata coboară sub 3,5.
- Tot atunci vor fi redeschise sălile de sport, în timp ce restaurantele vor reveni la un program normal gradual.
UPDATE, 24 aprilie: Alin Stoica, prefectul Capitalie, a anunțat, sâmbătă, că restricțiile din București se mențin, chiar dacă rata de incidență a scăzut sub 4.
Advertisment
Prefectul a precizat că o relaxare pentru weekend va fi dispusă abia când rata coboară sub 3,5, urmând ca atunci magazinele să își reia programul normal în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Tot atunci vor fi redeschise sălile de sport, în timp ce restaurantele vor reveni la un program normal gradual. Restricțiile de circulație vor fi, însă, ridicate pentru Paște și pentru sărbătoarea specifică lunii Ramazan.
„Este previzibil că vom scădea sub 3,5 în următoarea perioadă. Conform hotărârii in vigoare, singura măsură suplimentară faţă de ce am spus va fi deschdierea sălilor de sport, la sub 3,5. (…) Restaurantele la interior vor fi deschise treptat, după ce vom coborî sub 3 cu rata de intectare, mai întâi cu 30%, iar după ce scade sub 1,5, va fi de 50%”, a precizat Alin Stoica.
Recomandări
„În sedinta de astăzi au fost prelungite măsurile pe care le știți cu toții. Următoarele derogări: Pentru următoarea vineri, 30, Vinerea Mare, programul operatorilor economici cu publicul va fi până la ora 20, în loc de ora 18. În noaptea de Paşte circulaţia va fi liberă pentru toate persoanele, fără niciun fel de declaraţie pentru a participa la slujbele specifice. La fel şi pentru sărbătoarea credincioşilor musulmani, Ramadanul, peste o săpămână după Paşte. Rata a scăzut sub 4 în Capitală, suntem la 3,94 astăzi”, a adăugat prefectul Capitalei.
Restricțiile care vor fi prelungite în Capitală
- Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22,00 – 5,00 în zilele de luni până joi şi în intervalul orar 20,00 – 5,00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulate la cel mult 7,5/1.000 de locuitori.
- Programul operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări servicii în spaţii închise şi /sau deschise, publice şi/sau private, se poate desfăşura în intervalul 5,00 – 18,00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. În zilele de luni – joi, programul poate fi desfăşurat în intervalul orar 5,00 – 21,00, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulată la cel mult 7,5/1.000 locuitori. Prin excepţie, în intervalul orar 21,00 – 5,00 în zilele de luni până joi, respectiv 18,00 – 5,00 în zilele de vineri, sâmbătă duminică, pot fi făcute livrări la domiciliu.
Știrea inițială
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă va avea, sâmbătă, o şedinţă pentru prelungirea restricțiilor dispuse în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.
Prefectul Capitalei, Alin Stoica: „Avem şedinţă pentru prelungirea măsurilor care expiră sâmbătă”. În ultimele 24 de ore, în București, s-au înregistrat 4,41 de cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori.
Pe 10 aprilie, CMBSU a adoptat o hotărâre conform căreia pe 23 aprilie, în vinerea dinaintea Floriilor, magazinele sunt deschise în Capitală până la ora 20:00 şi a prelungit măsurile dispuse deja.
Principalele restricții din București:
- circulaţia în afara locuinţei este interzisă între orele 22.00 și 5.00 de luni până joi și între 20.00 și 5.00 vineri, sâmbătă și duminică, când rata de infectare este peste pragul de 4 la mia de locuitori, dar sub 7,5
- programul operatorilor economici va fi între orele 5.00 – 18.00 vineri, sâmbătă și duminică și între 5.00-21.00 de luni până joi
- se suspendă activitățile sălilor de sport/fitness, iar restricția încetează când rata de incidență scade sub 3,5/1.000 de locuitori
- accesul în mall-uri se face cu menținerea distanței fizice de minimum 2 metri și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp/persoană
- este obligatorie purtarea măștii de protecție, în toate spațiile publice, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.