- Din cauza represiunii protestelor care au loc în Rusia față de reținerea lui Alexei Navalnîi, Franța a cerut guvernului german să pună capăt proiectului Nord Stream 2.
- Liderii europeni au în vedere adoptarea de noi sancţiuni dacă Rusia va continua agresiunile la adresa opozanților regimului.
- Până acum au fost realizate 94% dintre lucrările necesare finalizării conductei din Marea Baltică.
Din cauza măsurilor luate de puterea de la Kremlin împotriva lui Alexei Navalnîi și a susținătorilor acestuia, Franța a cerut ieri guvernului german să se retragă din proiectul Nord Stream 2, dezvoltat în parteneriat cu Rusia, informează Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Întotdeauna am spus că avem cele mai mari îndoieli cu privire la acest proiect, în acest context”, a declarat secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune la postul de radio France Inter.
Întrebat dacă Franţa susţine abandonarea conductei, Beaune a răspuns: „Am spus deja asta, într-adevăr”.
Beaune a făcut acest apel ca răspuns la reținerea lui Navalnîi și la arestarea, pe parcursul ultimelor zile, a peste 5.300 de susținători ai criticului regimului lui Putin.
„Sancțiunile împotriva Rusiei nu sunt suficiente”
Noile sancțiuni împotriva Rusiei nu au fost „suficiente”, a subliniat Beaune. „Au fost deja aplicate sancţiuni, ar putea fi aplicate [şi altele], dar trebuie să fim lucizi: nu este suficient”, a afirmat Beaune.
Franţa şi-a exprimat și anterior rezervele faţă de proiect, dar niciodată până acum nu s-a pronunţat atât de clar pentru abandonarea de către Germania a proiectului.
De mult timp deja, existența conductei de gaz a fost considerată de guvernul francez în primul rând o problemă geopolitică. În Franța există temeri că Rusia ar putea folosi aprovizionarea cu gaze ca mijloc de exercitare a unei presiuni politice. În 2019, după negocieri dure, în special cu guvernul german, s-a convenit ca proiectul gazoductului să fie supus normelor energetice europene.
Pentru Franța ieșirea din Nord Stream 2 ar fi acceptabilă, deoarece consumă de două ori mai puțin gaz natural decât Germania, mai mult de șaptezeci la sută din energia electrică a Franței fiind generat în centrale nucleare.
Una dintre cele cinci companii implicate în Nord Stream 2 este compania energetică franceză Engie, care are, în proporție de aproape o pătrime, capital de stat. Potrivit raportului anual, Engie a investit deja 730 de milioane de euro. Dar raportul prevede, de asemenea, că Engie își rezervă dreptul de a opri investițiile în Nord Stream 2 în cazul în care Statele Unite impun sancțiuni.
Liderii europeni au în vedere adoptarea de noi sancţiuni dacă Rusia va continua agresiunile la adresa opozanților regimului.
Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, urmează să meargă la Moscova între 4 şi 6 februarie pentru a cere eliberarea lui Navalnîi.
Avertizări legate de dependența de gazul rusesc
Parlamentul European a solicitat anterior oprirea imediată a proiectului Nord Stream 2. SUA și mai multe state europene au criticat de mult timp ideea construirii conductei, avertizând asupra riscului ca Germania să devină prea dependentă de gazul rusesc și că acest proiect va afecta statele est-europene.
Guvernul german a continuat până acum să susțină construirea conductei. Și în Germania au existat recent voci care au cerut oprirea sau suspendarea proiectului Nord Stream 2. Criticile au fost îndreptate îndeosebi asupra unei fundații pentru climă a landului Mecklenburg-Pomerania Occidentală, care vrea să ajute la finalizarea construirii conductei și să contribuie la eludarea sancțiunilor americane.
Conducta a fost realizată până acum în proporție de 94%
La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut au fost reluate lucrările pentru finalizarea conductei din Marea Baltică, după ce acestea fuseseră suspendate aproape un an din cauza sancţiunilor impuse de SUA.
Potrivit companiei ruse Gazprom, principalul investitor în Nord Stream 2, proiectul este finalizat în proporție de 94%. Conducta este formată din două componente, fiecare cu o lungime de aproximativ 1230 de kilometri și se preconizează că va putea transporta 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din Rusia în Germania.