• Portughezii merg duminică la vot pentru alegerile anticipate.
  • Prezenţa la vot este destul de scăzută în contextul pandemic actual.
  • Se așteaptă ca Partidul Socialist al premierului să câștige scrutinul anticipat de duminică, dar majoritatea absolută rămâne evazivă.

Premierul în exercițiu Antonio Costa rămâne favorit să câștige alegerile anticipate de duminică din Portugalia, chiar dacă șansele de a obține majoritatea absolută pe care o caută sunt din ce în ce mai mici.

Diferența dintre sprijinul acordat Partidului Socialist al lui Costa și principalii săi rivali de dreapta (PSD) s-a erodat periculos în această săptămână, de la 8% la doar 2,5%, potrivit unor sondaje de opinie recente. Totalul maxim estimat în prezent al partidului de centru-stânga, de până la 38 sau 39% din voturi, ar consolida doar puțin totalul de 108 deputați în Parlamentul portughez de 230 de locuri.

Cu siguranță nu suficient pentru ca Costa, care conduce Portugalia cu un guvern socialist minoritar din 2015, să meargă singur. Creșterea sprijinului pentru PSD înseamnă că un guvern de coaliție minoritar al partidelor de dreapta este încă fezabil.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Negocieri prelungite și imprevizibile pentru a forma un nou guvern îl așteaptă, cel mai probabil, pe cel care va câștiga cele mai multe voturi duminică. Observatorii politici consideră puțin probabilă perspectiva unui nou vot care să pună capăt recentei perioade de guverne minoritare din Portugalia.

„Nu cred că absența unei majorități absolute va duce la alte alegeri anticipate în viitorul apropiat”, a declarat pentru Al Jazeera José Santana Pereira, profesor de științe politice la Institutul Universitar din Lisabona. „Aceste alegeri anticipate sunt văzute de majoritatea populației ca fiind extrem de inutile, așa că partidele vor fi suficient de responsabile și de colaborative pentru a evita alte perturbări într-o fază atât de delicată a vieții noastre”.

Alegerile din 30 ianuarie au fost declanșate de o criză politică de amploare de anul trecut, când partidele de la dreapta și de la stânga socialiștilor și-au unit voturile pentru o înfrângere fără precedent a planurilor bugetare ale guvernului.