• Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri.
  • Infrastructura electrică a fost afectată.
  • Potrivit lui Mykola Oleshchuk, comandantul forțelor aeriene ucrainene, Rusia a lansat 127 de rachete și 109 drone de atac.

Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri aeriene asupra Ucrainei de până acum, a declarat șeful forțelor aeriene ucrainene, scrie BBC.

Cel puțin șase oameni au fost uciși și zeci de alți oameni au fost răniți în timp ce rachete și drone au fost lansate luni în mai mult de jumătate din regiunile Ucrainei.

Infrastructura electrică a fost afectată, provocând pene de curent pe scară largă, întrucât întreaga țară a fost pusă în alertă de raid aerian și i s-a spus să se adăpostească.

Recomandări

ISRAELUL ATACĂ HEZBOLLAH
TRUMP: KAMALA HARRIS M-A SUNAT
ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
BILLIE VOTEAZĂ CU KAMALA
S-A ALES FUMUL
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA

Rusia a confirmat că a lansat atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei – una dintre tacticile sale pe termen lung – și a spus că toate țintele sale au fost atinse.

Barajul de atacuri cu rachete și drone a început în toată țara luni peste noapte și a continuat până dimineața.

Potrivit lui Mykola Oleshchuk, comandantul forțelor aeriene ucrainene, Rusia a lansat 127 de rachete și 109 drone de atac. Dintre acestea, Ucraina a doborât 102 de rachete și 99 de drone, a spus el pe Telegram.

Oleshchuk a numit lovitura combinată „cel mai masiv atac aerian”.

Anterior, un atac în decembrie anul trecut, când 158 de rachete și drone au fost trase în Ucraina, a fost considerat cel mai mare atac de până acum.

Deși ținta principală a acestui atac a fost infrastructura energetică, a fost și o încercare a Moscovei de a lovi rezervele Ucrainei dintr-o altă resursă cheie: moralul.

Ucrainenii au fost electrizați de recenta incursiune cu succes a trupelor lor în adâncul teritoriului rus din regiunea Kursk.

Odată cu grevele de luni, Rusia intenționa să-i readucă pe civilii din Ucraina, reamintindu-le lor, și politicienilor din capitalele occidentale, că Kremlinul încă mai are puterea în acest război.

Mesajul de la Moscova a fost să nu vă înșelați, Rusia încă poate provoca mizerie populației ucrainene ori de câte ori dorește.

Zeci de răniți

Aproximativ 15 regiuni ale Ucrainei au fost vizate de Rusia în lovituri, a declarat mai devreme prim-ministrul ucrainean Denys Shmygal – folosind arme, inclusiv drone, rachete de croazieră și rachete supersonice.

„Sunt zeci de răniți și de morți”, a spus domnul Shmyhal pe aplicația de socializare Telegram.

Zeci de oameni au fost răniți, iar cei care au murit au fost:

  • Doi bărbați – unul în vârstă de 69 de ani și altul de 47 de ani – au fost uciși în atacuri separate în regiunea Dnipropetrovsk, a declarat guvernatorul local Sergiy Lysak. Alții au fost răniți, inclusiv o fată de 14 ani, a adăugat el
  • Un bărbat a fost ucis când casa lui a fost lovită în Zaporizhzhia, a declarat guvernatorul zonei
  • Primarul orașului Luțk a spus că o persoană a fost ucisă când a fost lovită o „facilitate de infrastructură”. Alți cinci au fost răniți și majoritatea părților orașului nu aveau apă curentă, a adăugat el
  • În Izyum din regiunea Harkov, un bărbat a fost ucis într-o lovitură cu rachete, a declarat șeful regional
  • Iar în regiunea Zhytomyr din vestul Ucrainei, o femeie a murit după ce case și clădirile de infrastructură au fost lovite de rachete, a spus guvernatorul.

Atacurile au provocat daune grave infrastructurii, întreruperile de curent fiind raportate în multe orașe – inclusiv Kiev – și alimentarea cu apă întreruptă.

Una dintre centralele rămase – o centrală hidroelectrică la nord de Kiev – a fost una dintre cele mai recente ținte. Prejudiciul este încă în curs de evaluare.

Rusia a vizat infrastructura energetică a Ucrainei încă de la începutul invaziei sale pe scară largă, care a început în februarie 2022.

În ultimele luni și-a reînnoit campania de atacuri asupra rețelei electrice, provocând întreruperi frecvente în toată țara.

În iunie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a distrus jumătate din capacitatea de generare a energiei electrice a țării sale de când a început să-și distrugă instalațiile energetice la sfârșitul lunii martie.

Ucraina cumpără energie de la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, acest lucru nu este suficient și, deci, în majoritatea zilelor, țara are planificată o întrerupere la nivel național pentru a proteja nevoile critice, cum ar fi spitalele și locurile militare.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a atacat instalațiile de electricitate și gaze, precum și site-uri de depozitare a armelor occidentale.

„Toate țintele desemnate au fost lovite, ceea ce a dus la întreruperi de curent și a întrerupt transportul feroviar de arme și muniții către linia frontului”, se arată în comunicat.

A fost un an de vești proaste pe câmpul de luptă pentru Kiev, Rusia câștigând teren în mod constant în regiunea de est Donbas.

Au existat probleme cu mobilizarea și s-au raportat că Ucraina rămâne fără bărbați.

Dar, în urma incursiunii surpriză a Ucrainei în Kursk, videoclipurile cu soldații care arborează steagul ucrainean peste satele rusești pe care le ocupaseră au dat un impuls extrem de necesar moralului ucrainean.

Și a arătat Occidentului că Kievul este încă capabil să desfășoare ofensive complexe, îndrăznețe și – cel mai important – de succes.

Luni, Zelenski le-a cerut aliaților occidentali, inclusiv Marea Britanie, America și Franța, să-și schimbe regulile și să lase Ucraina să-și folosească armele pentru a lovi mai adânc în interiorul Rusiei.

Ucrainei i se permite să folosească unele arme occidentale pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei – dar nu și arme cu rază lungă de acțiune.

Și a spus că „am putea face mult mai mult pentru a proteja vieți” dacă forțele aeriene europene ar lucra cu apărarea aeriană a Ucrainei.

Tot luni, Ucraina a încercat să atace o rafinărie de petrol din Yaroslavl, un oraș la nord-est de Moscova, potrivit guvernatorului regional. Nu au fost raportate victime sau pagube.

Iar ministerul rus al apărării a declarat că a distrus nouă drone peste regiunea Saratov, care se află la 900 km de granița cu Ucraina.

Citește și