• Sateliții unei companii americane au suprins un submarin nuclear de atac
  • Acesta a fost descoperit la intrarea bazei navale Yulin
  • Internauții au comparat imaginile cu filmul de spionaj James Bond
  • Yulin este cea mai importantă bază militară din Marea Chinei de Sud

Imagini rare au fost surprinse de sateliții companiei americane Planet Labs. La intrarea bazei navale Yulin, din Insula Hainan, a fost descoperit un submarin nuclear de atac de tip 093, scrie CNN.

Imaginile publicate pe rețelele de socialize ale postului Radio Free Asia au atras imediat zeci de comentarii. Unii internauții au comparat momentul cu personajul James Bond din filmele de spionaj, în timp ce alții au făcut referire la romanul lui Jules Verne „Douăzeci de mii de leghe sub mări”

Drew Thompson, un fost oficial al Departamentului de Apărare al SUA, spune că acest incident este unul rar.

„Este neobișnuit ca un satelit comercial să se afle deasupra lui la momentul potrivit, într-o zi fără senină”, a spus el.

„Ceea ce nu este neobișnuit este existența bazei subterane chineze. Este modul în care Beijing ascunde o mare parte din echipamentul său militar, de la submarine la sisteme de rachete”, adaugă Thompson.

Totodată, Thompson zice că, chinezii au o experienţă formidabilă în construirea de facilităţi subterane. Este în pas cu cultura lor strategică și au un simţ puternic al vulnerabilităţii la atacuri a coastei lor.

Deocamdată, autoritățile chineze nu au comentat imaginile.

Baza Yulin, aflată la capătul sudic al insulei Hainan la aproape 300 de mile (470 de kilometri) sud-vest de Hong Kong, este una din facilităţile strategice ale Chinei.