• Publicarea unei scrisori din august 2020, a ministrului german de Finanțe, Olaf Scholz, către omologul său american Steven Munchin, a generat un scandal de proporții.
  • Scholz a oferit SUA 1 miliard de euro pentru promovarea importurilor de gaz natural lichefiat din SUA în schimbul renunțării la sancțiunile împotriva construirii conductei Nord Stream 2.
  • Documentul a fost dat publicității azi de asociația Deutsche Umwelthilfe, care de mult timp s-a opus atât finalizării Nord Stream 2, cât și construirii terminalelor de gaze naturale lichefiate.

În Germania a izbucnit un scandal uriaș după ce un ONG a publicat un document oficial, prin care ministrul german de Finanțe Olaf Scholz i-a propus o „afacere murdară” lui Steven Munchin, secretarul Trezoreriei SUA, din august 2020, scrie Süddeutsche Zeitung. În schimbul renunțării la sancțiunile împotriva construirii conductei Nord Stream 2, ministrul german a promis SUA 1 miliard de euro din banii contribuabililor nemți pentru promovarea importurilor de gaz natural lichefiat din Statele Unite.

Într-o scrisoare secretă din 7 august 2020, ministrul finanțelor german, Olaf Scholz, i-a făcut omologului său american oferta de a stimula importul de gaze naturale lichefiate din SUA cu până la un miliard de euro dacă guvernul american renunță la sancțiunile împotriva construirii conductei Nord Stream 2. Acest lucru reiese clar din documentele publicate azi de asociația de mediu Deutsche Umwelthilfe (DUH).

Directorul general al DUH, Sascha Müller-Kränner, a numit această acțiune un „scandal” și o „afacere murdară în detrimentul unor terțe părți”. Scrisoarea, scrisă în limba engleză și transmisă Agenției germane de presă, arată că guvernul german, a dorit să promoveze construcția de terminale de gaze naturale lichefiate în orașele Wilhelmshaven și Brunsbüttel, în cooperare cu Statele Unite. Berlinul era preocupat însă de sancțiunile cu care SUA amenințase proiectul Nord Stream 2. Pentru ca SUA să permită „construcția și exploatarea nestingherită” a conductei Nord Stream 2 și să retragă sancțiunile care fuseseră deja adoptate, guvernul german se arăta dispus să importe gaz lichid din Statele Unite.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Critici dure la adresa acțiunilor ministrului de finanțe au fost exprimate de opoziție. Sven-Christian Kindler, purtătorul de cuvânt al Verzilor în Bundestag, a declarat că „este complet inacceptabil faptul că Olaf Scholz încearcă să folosească banii contribuabililor” pentru a scăpa de sancțiunile americane impuse pentru construirea conductei Nord Stream 2.

Asociația Deutsche Umwelthilfe s-a opus de mult timp construcției terminalelor de gaze naturale lichefiate, precum și finalizării Nord Stream 2.

La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut au fost reluate lucrările pentru finalizarea conductei din Marea Baltică, după ce acestea fuseseră suspendate aproape un an din cauza sancţiunilor impuse de SUA.

Conducta de la Marea Baltică urmează să transporte 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia în Germania. SUA și mai multe state UE se opun proiectului aproape finalizat, care a costat miliarde de dolari, deoarece se tem de dependența prea mare de gazul rusesc.