Scandal în Parlament la audierea Renatei Weber. PSD și AUR au părăsit sala

  • Parlamentarii PSD şi AUR s-au retras de la audierea Renatei Weber în şedinţa comisiilor juridice în care se discută rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului
  • Audierea Avocatului Poporului a fost precedată de o dispută între liberali şi social-democraţi
  • Comisiile juridice reunite discută rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului

UPDATE 16:20

Comisiile juridice reunite au respins, marți, rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2019 și 2020. Este primul pas spre demiterea lui Renate Weber, urmând ca plenul reunit să voteze raportul comisiilor.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Parlamentarii PSD şi AUR s-au retras de la audierea Renatei Weber în şedinţa comisiilor juridice în care se discută rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului: „Vreţi să schimbaţi Avocatul Poporului, pentru că a avut dreptate de foarte multe ori. Probabil CCR va fi ultimul bastion”.

„Lucrurile s-au schimbat fundamental şi foarte repede. Am avut în 2019 un număr total de 1.507 audienţe, s-au primit peste 14.000 de petiţii, s-a răspuns la 10.000 de apeluri telefonice şi s-au făcut 1.300 de sesizări din oficiu. Ceva ce s-a schimbat fundamental a fost ideea de a face un număr mare de anchete, deci de a nu mai rezolva situaţiile din birou, ci de a trimite colegii pe teren, pentru a arăta autorităţilor şi oamenilor prezenţa oamenilor instituţiei noastre şi puterea de a convinge este mai mare”, spune Renate Weber, în şedinţa comisiilor juridice reunite în care discută rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului.

Weber aminteşte şi de redactarea a trei rapoarte speciale, care au fost trimise Parlamentului.

„Au fost trimise CCR 13 excepţii de neconstituţionalitate, cinci obiecţii de neconstituţionalitate, puncte de vedere 26, şi trei au fost recursuri în interesul legii, din care două le-am câştigat”, adaugă Renate Weber.

Audierea Avocatului Poporului a fost precedată de o dispută între liberali şi social-democraţi.

„În numele grupului PSD, vă solicit pe cutumă amânarea rapoartelor şi prezentarea acestora în comisiile reunite având în vedere că au fost într-un timp relativ scurt puse la dispoziţie şi nu am avut timpul necesar pentru o analiză complexă şi a ne face o idee asupra votului pe care trebuie să-l dăm. (…) Eu am propus pe cutumă, nu pe regulament. Dacă vreţi să nu respectaţi cutuma, să ne spuneţi să ştim cum ne raportăm”, a cerut Nicuşor Halici (PSD).

El a solicitat amânarea pentru a săptămână.

Steluţa Cătăniciu, PSD, a cerut, la rândul său, amânarea discutării rapoartelor de activitate ale Avocatului Poporului.

„E evident că nu doriţi să respectaţi această cutumă, pentru că altfel eraţi de acord cu propunerea de amânare.(…) Termenul de trei minute, cel puţin pentru mine, e insuficient pentru dezbaterea sau prezentarea unui asemenea raport în baza căruia vor fi menţinute sau revocate persoanele care sunt audiate”, a afirmat Cătăniciu.

Nicuşor Halici a anunţat că grupurile PSD se retrag din sală.

„Este un simulacru de şedinţă comună. Vreţi să schimbaţi Avocatul Poporului, pentru că a avut dreptate de foarte multe ori, dreptate dată de CCR. Probabil va fi ultimul bastion Curtea Constituţională. E un obstacol Avocatul Poporului în a vă respecta obligaţiile pe care le aveţi pentru terţe părţi, nu faţă de români”, a spus Halici, după o pauză de consultări.

De aemenea, parlamentarii AUR s-au retras şi ei de la audieri, catalogând situaţia ca fiind „ruşinoasă”.

Comisiile juridice reunite discută rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului.