• Dan Barna precizează pe Facebook că a fost informat joi, de echipa de la Ministerul Sănătății, că verifică posibile inadvertențe în modul de raportare a deceselor COVID-19.

Vicepremierul Dan Barna îi răspunde pe Facebook premierului Florin Cîțu, care îi ceruse să vină cu explicații publice și în Guvern despre acuzațiile lui Vlad Voiculescu privind cifrele românilor morți de COVID-19.

Dan Barna precizează pe Facebook că a fost informat joi, de echipa de la Ministerul Sănătății, că verifică posibile inadvertențe în modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorități.

„Am solicitat imediat secretarulului de stat să facă o notă de informare premierului Florin Cîțu, cu stadiul situației, pentru a putea decide măsurile pe care le va considera necesare în calitate de ministru interimar al Sănătății. Nota a fost transmisă conform nr. de înregistrare la cabinetul premierului ieri, 15 aprilie, la ora 11:05. Ulterior, în cadrul ședinței de Guvern de ieri i-am transmis premierului ca am fost informat că este o situație în analiză la Ministerul Sănătății legată de metodologia privind înregistrarea deceselor de COVID-19 și că am cerut să-i fie trimisă și că a primit o notă pe acest subiect. Premierul, ca ministru interimar al Sănătății, mi-a comunicat că va analiza aceste informații”, scrie Barna.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Florin Cîțu a fost întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, despre datele prezentate de Vlad Voiculescu privind raportarea greșită a românilor morți de COVID-19.

„Îi cer public domnului vicepremier Barna să prezinte în ședința de Guvern și public dacă avea cunoștință de aceste acuzații și cu ce soluții a venit. Și aici sunt foarte serios. Domnul vicepremier Barna este coordonatorul MS, dacă avea cunoștințe de aceste acuzații și nu le-a prezentat și vedem ce s-a întâmplat, să vedem ce soluții a dispus”, a spus Cîțu.

Premierul a precizat că în nicio ședință de Guvern de până nu a fost prezentată o notă de informare în care să fie prezentate aceste acuzații, el spunând că dacă ar fi știut, ar fi luat măsuri.

„De fiecare dată când mi-au fost prezentate deficiențe într-un minister, am luat măsuri. Nu am așteptat să le anunț mai târziu”, a mai spus Cîțu.

Există diferențe fundamentale între decesele reale și cele raportate, a spus fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, în prima ieșire publică după demiterea sa: „Îl rog pe domnul ministru interimar să revadă metodologia făcută sub conducerea partidului dumisale anul trecut, cu privire la raportarea deceselor din spitalele COVID-19. Nu aș vrea să arunc numere pentru că nu am reușit să documentăm acest lucru, dar investigația noastră ne arată că există diferențe fundamentale înre numerele reale și cele raportate”.