• USR și PNL atacă la CCR alegerea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ.
  • USR a propus PNL boicotarea ședinței pentru a bloca numirea lui Florin Iordache.
  • Președintele PNL Ludovic Orban a acuzat USR că a făcut blat cu PSD la votul pentru președintele Consiliului Legislativ.

Grupurile parlamentare ale USR vor sesiza Curtea Constituțională pentru alegerea lui Florin Iordache (foto) la conducerea Consiliului Legislativ. Conform USR, candidații nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.

„Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea președintelui și a președinților de secții se face cu votul majorității deputaților și senatorilor. Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50%+1 din votul tuturor parlamentarilor, nu doar al celor prezenți, mai precis numirile trebuie făcute în parlamentul actual cu 233 de voturi cel puțin”, anunță USR.

Marți, USR a propus PNL boicotarea ședinței pentru a bloca numirea lui Florin Iordache președinte al Consiliului Legislativ, dar, conform USR, liderul deputaților PNL, Florin Roman, a respins propunerea și „s-a lăudat că partidul său va avea 113 parlamentari la vot ca să îl voteze pe Augustin Zegrean. Au venit doar 36. Dintre care 8 foști traseiști PSD-ALDE: Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Damian Florea, Ioan Balint, Remus Borza (deputați), Gioancă Eugen, Marius Nicoară, Ioan Talpoș (senatori). Din cei 36, 16 au votat cu Florin Iordach”.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

USR anunță că depune și un proiect de lege de limitare a mandatelor la Consiliul Legislativ, precum și o procedură de revocare.

Vicepremier: Alegerea lui Florin Iordache președinte al Consiliului Legislativ, nelegală

Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a fost votat, marți, să fie președintele Consiliului Legislativ. Iordache a obținut mai multe voturi decât fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, și decât candidatul propus de USR, Ionuț Duli Mazâlu.

Președintele PNL Ludovic Orban a acuzat USR că a făcut blat cu PSD la votul pentru președintele Consiliului Legislativ. „Altă concluzie nu se poate trage”, a spus Orban.

Alegerea lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ este nelegală, a spus, miercuri, la Sibiu, într-o conferință de presă, vicepremierul Raluca Turcan. Aceasta spune că procedura s-ar putea relua.

PNL atacă la CCR victoria lui Florin Iordache

Parlamentarii PNL vor depune o sesizare la Curtea Constituțională referitoare alegerea lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ, considerând că alegerea este neconstituțională, a declarat, miercuri, liderul deputaților PNL, Florin Roman.

„Grupul parlamentar PNL va depune o sesizare la CCR referitoare la neconstituționalitatea alegerii domnului Florin Iordache, în fruntea Consiliului Legislativ. PNL are numărul necesar de semnături pentru atacul la CCR și dorim să venim în sprijinul colegilor de la USR, care nu au matematic numărul necesar de semnături. Nu am primit o solicitare scrisă sau verbală pentru semnături, motiv pentru care colegii juriști vor depune rapid sesizarea la CCR”, a transmis Florin Roman.

Roman spune despre Iordache că e „autorul infamei OUG 13, cea care a scos în stradă sute de mii de români dornici să apere democrația”, motiv pentru care nu ar avea ce să caute în funcția de președinte al Consiliului Legislativ.

„Este de neacceptat ca în 2020 să avem într-o funcție atât de importantă o slugă a lui Dragnea, asta deși pesediștii susțin că s-au rupt de epoca Dragnea. Votul de ieri arată exact contrariul, arată chiar că cele mai nocive personaje din epoca Dragnea sunt promovate în funcții cheie în statul român”, a mai spus Roman.