• Șefa spionajului spaniol, Paz Esteban, a fost demisă marți de guvern în urma scandalului programului de spionaj Pegasus.
  • Programul a fost detectat pe telefonul mobil al premierului Pedro Sánchez și al ministrului apărării Margarita Robles.
  • Paz Esteban, prima femeie numită în 2020 la conducerea Centrului Național de Informații (CNI), a recunoscut săptămâna trecută că serviciile secrete spaniole i-au spionat.

Șefa spionajului spaniol, Paz Esteban, a fost demisă marți de guvern în urma scandalului programului de spionaj Pegasus, detectat pe telefonul mobil al premierului Pedro Sánchez și al ministrului apărării Margarita Robles, potrivit mai multor media spaniole citate de AFP.

Paz Esteban, prima femeie numită în 2020 la conducerea Centrului Național de Informații (CNI), a recunoscut săptămâna trecută că serviciile secrete spaniole i-au spionat într-adevăr pe separatiști, dar după ce au primit aprobarea justiției și, prin urmare, în mod legal. Surse guvernamentale susțin că executivul nu a fost informat.

Scandalul a izbucnit la mijlocul lunii aprilie, după ce un raport al organizației canadiene Citizen Lab a afirmat că au fost identificate peste 60 de persoane din mișcarea separatistă catalană ale căror telefoane mobile au fost piratate între 2017 și 2020 cu ajutorul programului de spionaj Pegasus, creat de compania israeliană NSO.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Scandalul a luat amploare odată cu anunțul guvernului spaniol, la 2 mai, potrivit căruia Pedro Sánchez și Margarita Robles au fost spionați în mai și iunie 2021 cu același software. Acest scandal a declanșat o criză între guvernul minoritar al lui Pedro Sánchez și separatiștii catalani, care au amenințat că îi vor retrage sprijinul crucial acordat lui Sánchez în parlament.