• Cancelarul Angela Merkel a respins criticile privind lobby-ul din 2019 pentru compania germană Wirecard în China
  • Acest lucru s-a întâmplat cu câteva luni înainte de prăbușirea acțiunilor Wirecard
  • Un raport a descoperit că Wirecard are nereguli grave, compania fiind bănuită de fraudă, manipularea pieței și falsificarea de conturi

Într-o vizită a Angelei Merkel în China, în septembrie 2019, cancelarul german a făcut lobby pentru compania Wirecard, explicând că „face parte din slujba ei”.

„Ceea ce se știe din vara anului 2020, despre Wirecard, nu a fost cunoscut în 2018-2019. Nu a existat niciun motiv să credem că erau nereguli grave, conform articolelor de presă”, a transmis Angela Merkel.

Compania Wirecard este un furnizor de servicii financiare, care se ocupă de transferul sumelor de bani dintre vânzător și rețeaua de plăți, în schimbul unui comision pentru serviciul prestat, scrie Rfi.ro.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

Wirecard a început inițial prin procesarea plăților pentru jocuri de noroc și pornografie, transmite Reuters.

Deputaţii germani au cerut unui anchetator special să extindă o investigaţie privind activităţile de audit efectuate de EY asupra Wirecard după ce un raport iniţial a descoperit nereguli grave. Compania de audit, care face parte din Big Four, liderii sectorului global, a fost supusă unui control intens după prăbuşirea, anul trecut, a Wirecard, căreia i-a acordat evaluări timp de un deceniu, potrivit Ziarul Financiar.

Olaf Scholz, adjunctul cancelarului german, a dat vina pe auditorul Wirecard, EY, pentru că nu a reușit să dezvăluie frauda. La rândul său, EY a transmis că a acționat profesional.

Unii parlamentari germani au acuzat autoritățile – de la supraveghetori financiari la procurori și auditori – că nu se implică mai mult, în ciuda rapoartelor privind neregulile la Wirecard.

Procurorii din München îl anchetează pe fostul director executiv al companiei, Markus Braun, în cazul unei suspiciuni de fraudă.