Scandaluri în lanț între PNL și USR-PLUS, la nici șase luni de la formarea Coaliției

  • PNL și USR-PLUS s-au certat permanent, de când au făcut Coaliția.
  • Remanierea lui Vlad Voiculescu a aruncat Coaliția în aer.
  • Drulă l-a făcut pe Cîțu „zombie politic”.
  • Ceartă pe buget la PMB, Sector 1 și Iași.

Scandalurile dintre PNL și USR-PLUS s-au ținut lanț, deși Coaliția de guvernare n-a împlinit încă șase luni. Conflictele au pornit, aproape de fiecare dată, de la bani. S-a pus inclusiv problema ruperii Coaliției, când Vlad Voiculescu a fost remaniat.

Coaliția dintre PNL și USR-PLUS s-a format cu greu. Șeful liberalilor, Ludovic Orban, n-a fost acceptat ca premier, așa că a trebuit să se mulțumească să fie președintele Camerei Deputaților. Iar criticile din PNL pentru Vlad Voiculescu au început cu mult înainte ca premierul Cîțu să îl revoce din funcția de ministru al Sănătății. Emil Boc, Rareș Bogdan și Florin Roman sunt doar câțiva dintre liberalii care au avut ceva să îi reproșeze lui Voiculescu. Demiterea lui a aruncat în aer Coaliția, iar premierul Florin Cîțu s-a ales cu o etichetă greu de dezlipit pusă de Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor.

„Eu am cinci ani de experiență politică, nu am 20 sau 30, suficient să-mi dau seama că ești un zombie politic în acel moment”, spunea Drulă despre Cîțu, după revocarea lui Vlad Voiculescu.

Primarul Municipiului Iași, acuzat de victimizare

Liberalii și cei de la USR nu s-au înțeles bine nici la nivel local. Bugetul Sectorului 1 a fost aprobat cu greu. Nu doar o dată, primarul Clotilde Armand i-a acuzat pe consilierii PNL că au refăcut USL, alături de consilierii social-democrați.

Sebastian Burduja, preledintele PNL Sector 1:„Primăria este, practic, blocată. De mai mult de trei săptămâni, primarul și aparatul Primăriei insistă pe un proiect de buget bazat pe o organigramă suspendată de instanță. E un proiect de buget ilegal”.

„Trăim vremuri triste pentru municipiul Iași. Respingerea (n.r. de către USR) s-a făcut cu cinism, cu răutate”, declara Mihai Chirica.

„Domnul Chirica se victimizează. Mai putem funcționa relaxat încă două luni, fără să intrăm în panică”, a reacționat Cosette Chichirău, deputat USR Iași.

În celălalt capăt al țării, scandalul dintre PNL și USR a fost pe tema carantinei. Primarul Dominic Fritz a acuzat o decizie politică a Direcției de Sănătate Publică – relaxare pentru localitățile cu primari liberali și restricții pentru restul.