• Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, se declară „neputincios” în fața inflației galopante.
  • Bailey le-a spus parlamentarilor din cadrul Comitetului pentru Trezorerie că este din ce în ce mai îngrijorat de o nouă creștere a costurilor alimentelor dacă Ucraina nu va putea transporta grâu și uleiuri alimentare din depozitele sale din cauza blocadei rusești.
  • Până în prezent, cel mai mare impact asupra Regatului Unit s-a manifestat prin creșterea facturilor la gaz și a prețurilor la benzină.

Guvernatorul Băncii Angliei a avertizat cu privire la creșterea „apocaliptică” a prețurilor alimentelor la nivel mondial și a declarat că este „neputincios” în fața inflației în creștere, în timp ce economia este afectată de războiul din Ucraina.

Prețurile cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 30 de ani, creând un „șoc foarte mare al veniturilor” care se așteaptă să se intensifice în lunile următoare, existând riscul unei inflații de două cifre înainte de sfârșitul anului.

Bailey le-a spus parlamentarilor din cadrul Comitetului pentru Trezorerie că este din ce în ce mai îngrijorat de o nouă creștere a costurilor alimentelor dacă Ucraina, un important producător agricol, nu va putea transporta grâu și uleiuri alimentare din depozitele sale din cauza blocadei rusești.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

„Ucraina are alimente în depozite, dar nu le poate scoate în acest moment. În timp ce [ministrul de finanțe] a fost optimist în ceea ce privește plantarea culturilor, el a spus că, în momentul de față, nu avem nicio modalitate de a le expedia, iar situația se înrăutățește. Aceasta este o îngrijorare majoră și nu doar pentru această țară, ci și pentru lumea în curs de dezvoltare.

„Nu sunt, nici pe departe, un strateg militar, dar orice se poate face pentru a ajuta Ucraina să își scoată alimentele ar fi o contribuție uriașă.”

Mulți experți consideră că instituția a acționat prea lent în ceea ce privește majorarea ratelor dobânzilor în momentul în care prețurile au luat avânt anul trecut.

Evaluarea sumbră va spori probabil și presiunea asupra Trezoreriei de a organiza un buget de urgență pentru a aborda criza, după ce Rishi Sunak, un politician britanic care ocupă funcția de cancelar al finanțelor publice din 2020, a ales să majoreze impozitele în același timp în care veniturile erau în scădere.

Prețurile la alimente au crescut deja din cauza temerilor legate de perturbări

Ucraina aprovizionează cu cereale o mare parte din Orientul Mijlociu și există riscul ca familiile să nu își mai permită să mănânce dacă nu se găsește o soluție. Prețul grâului a crescut cu până la șase procente luni.

Politica tradițională presupune ca Banca să crească ratele dobânzilor pentru a combate inflația ridicată, ceea ce are ca efect creșterea costurilor de împrumut și încetinirea economiei naționale.

Însă, în prezent, majoritatea creșterilor de prețuri provin de pe piețele globale, astfel încât acest lucru ar avea un efect redus pe termen scurt.

În schimb, Banca a majorat doar ratele de la 0,1 puncte, în decembrie, la 1 punct, în speranța de a împiedica aceste creșteri ale costurilor să se propage în economie în general. Odată ce șocul prețurilor la energie va trece, Banca speră că inflația va reveni la două puncte procentuale.

Până în prezent, cel mai mare impact asupra Regatului Unit s-a manifestat prin creșterea facturilor la gaz și a prețurilor la benzină, care s-ar putea agrava în funcție de aprovizionarea cu combustibili fosili din Rusia.

Seria de șocuri asupra inflației este atât de severă, încât un ministru a criticat Banca pentru că nu și-a îndeplinit „singura sarcină, aceea de a menține inflația în jurul valorii de două puncte”.

Un alt ministru al cabinetului a declarat, pentru „The Telegraph”, că cifrele guvernului „pun acum la îndoială independența sa”.

Guvernatorul a replicat că independența Băncii și încrederea acordată acesteia pentru a reduce inflația sunt vitale într-o perioadă de creștere galopantă a prețurilor.

„Acesta este cel mai mare test al cadrului de politică monetară pe care l-am avut în cei 25 de ani.”, a spus guvernatorul Băncii din Anglia.

Bailey a sugerat că nu se așteaptă ca majorarea ratelor să declanșeze o prăbușire a prețurilor la locuințe.

Sir Dave Ramsden, viceguvernator adjunct al Băncii, a declarat că este greu de deslușit impactul pe care l-a avut asupra inflației lipsa forței de muncă post-Brexit, având în vedere că datele sugerează că atât Uniunea Europeană, cât și SUA se confruntă cu creșteri similare ale prețurilor și că multe țări suferă mai mult decât Marea Britanie.

Bailey a adăugat că încă mai crede că Brexitul va avea un impact negativ asupra comerțului pe termen lung.

Între timp, Confederația Industriei Britanice a cerut cancelarului să intervină cu un ajutor suplimentar pentru gospodăriile sărace și pentru companiile aflate în dificultate.