• Experţii se tem că o erupţie sub lac ar putea declanşa eliberarea unui nor letal de gaz
  • Evenimentul, cunoscut sub numele de „erupţie limnică”, prezintă un risc rar, dar cu potenţial catastrofal
  • S-a mai întâmplat ceva similar cu un lac din Camerun, iar atunci au fost consecinţe tragice

O ameninţare sinistră se ascunde sub un lac de lângă oraşul Goma din Republica Democrată Congo, relatează BBC.

Oamenii de ştiinţă spun că, în urma erupţiei Muntelui Nyiragongo de săptămâna trecută, magma subterană curge spre Lacul Kivu. Experţii se tem că o erupţie sub lac ar putea declanşa eliberarea unui nor letal de gaz.

Evenimentul, cunoscut sub numele de „erupţie limnică”, prezintă un risc rar, dar cu potenţial catastrofal pentru locuitorii din Goma. „Nimeni nu pretinde că ştie când sau dacă se va întâmpla acest lucru”, a recunoscut vulcanologul dr. Robin George Andrews.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Temându-se de acest eveniment, dar şi de alte posibile activităţi vulcanice, autorităţile locale au evacuat zeci de mii de oameni.

„Există magmă sub pământ aici, în oraş, care ar putea erupe în orice moment aparent. Este destul de înfricoşător”, a spus un rezident care a părăsit Goma.

Guvernatorul militar al provinciei Kivu de Nord, Ndima Kongba, a declarat că magma a fost detectată sub Goma şi lacul Kivu din apropiere. „În acest moment nu putem exclude o erupţie pe uscat sau sub lac”, a spus Kongba.

Dar cum se produc erupţiile limnice şi de ce sunt atât de periculoase?

Ce este o erupţie limnică?

O erupţie limnică implică eliberarea de gaze dizolvate care s-au acumulat în adâncurile unui lac. Gaze precum dioxidul de carbon (CO2) şi metanul pot pătrunde în lacuri prin orificiile vulcanice.

Pentru a declanşa eliberarea acestor gaze în apă, este necesar să se întâmple un anumit eveniment, cum ar fi o erupţie, o alunecare de teren, un cutremur sau chiar o mică creştere a temperaturii apei.

Acesta este motivul pentru care oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi de magma de sub lac.

În teorie, magma ar putea încălzi apa, determinând CO2-ul dizolvat să se amestece rapid cu straturile superioare ale lacului şi să scape în aer.

Există un scenariu catastrofal pentru oraşul Goma, din Republica Democrată Congo. Foto: Profimedia

De ce este atât de periculoasă

Dr. Andrews a declarat că lacul Kivu conţine aproximativ 300 de kilometri cubi de CO2, care este invizibil, inodor şi mai dens decât aerul. Dacă există mai puţin oxigen pentru a respira în aer, poate duce la efecte grave asupra sănătăţii şi chiar la moarte.

S-a mai întâmplat ceva similar cu un lac din Camerun, iar atunci au fost consecinţe tragice.

În 1986, lacul Nyos a eliberat CO2 dizolvat în aer, după o alunecare de teren. Norul de CO2 a asfixiat aproximativ 1.800 de persoane, care locuiau în satele din apropiere.

Diferenţa importantă din RD Congo este dimensiunea lacului şi populaţia din jurul lui.

Cu o adâncime de aproximativ 475 de metri, Lacul Kivu are o adâncime de două ori mai mare decît cea a lacului Nyos din Camerun.

„Dacă ar exista o mare explozie vulcanică subacvatică, ar putea provoca o erupţie a acestui gaz, care ar inunda ţărmurile lacului Kivu, ceea ce ar fi un lucru incredibil de periculos”, a mai spus dr. Andrews.

Care este posibilitatea să se întâmple

Răspunsul scurt este: nimeni nu poate fi sigur. Nici măcar vulcanologii experimentaţi nu au o idee clară.

Dr. Andrews spune că este „incredibil de dificil” să se ştie ce se va întâmpla în zilele următoare.

În timp ce oamenii de ştiinţă ştiu că magma este în apropierea lacului Kivu, nu pot fi siguri când, dacă sau ce fel de erupţie ar putea provoca.

Alte scenarii luate în calcul

O erupţie limnică este una dintre cele trei posibilităţi raportate de observatorul din Goma.

O a doua este o altă erupţie a Muntelui Nyiragongo, unul dintre cei mai activi vulcani din lume.

Acest lucru ar continua evenimentele tragice de săptămâna trecută, când cel puţin 32 de persoane au murit şi alte mii au fost lăsate pe drumuri, potrivit ONU.

O posibilă eliberare a metanului din lac este al treilea scenariu posibil.

Există riscul ca metanul să se aprindă, dacă este eliberat în concentraţii suficient de mari. Din acest motiv, Jan Egeland, secretarul general al Consiliului norvegian pentru refugiaţi, a declarat că nu mai este sigur să stai în Goma.

„Lacul Kivu este nesigur, deoarece există cantităţi mari de gaz metan pe fundul lacului, care ar putea fi eliberate de vulcan şi de cutremure”, a declarat Egeland.

Zeci de mii de oameni au fost evacuaţi din Goma, iar agenţiile de ajutorare încearcă să îi sprijine pe cei lăsaţi fără adăpost. Foto: Profimedia

Situaţia din Republica Democrată Congo

Aproximativ 400.000 de persoane au fugit din Goma din cauza temerilor unei noi erupţii vulcanice, a declarat ONU.

Agenţia internaţională a făcut apel la „asistenţa internţaională de urgenţă pentru a evita ceea ce ar putea fi o catastrofă pentru copii”.

Un reporter BBC din Goma spune că acum este un oraş fantomă. Sake, un oraş aflat la 20 de kilometri distanţă, este una dintre destinaţiile preferate de locuitorii din Goma. Alţii au ieşit chiar din ţară, în Rwanda, ţara vecină.

Agenţiile de ajutorare încearcă să ofere hrană, adăpost şi apă.

Un oficial al observatorului din Goma a declarat pentru agenţia de ştiri Reuters că riscul unei a doua erupţii pare să se diminueze, deoarece scade frecvenţa şi intensitatea tremorului.