Scene de disperare după incendiul devastator din Moria: refugiații dorm pe străzi. Răspunsul UE

Loading video

Cu doar câteva zile în urmă tabăra Moria din Lesbos găzduia mii de familii. Acum nu au mai rămas acolo decât ruine și cadrele corturilor arse.

A mai trecut o noapte în care refugiații din tabăra din Moria au dormit pe străzi, pe câmpuri, chiar și în cimitire și în biserici. Autoritățile de poliție nu încearcă să îi îndepărteze, în ciuda protestelor intense ale locuitorilor. Poliția încearcă doar să le împiedice imigranților accesul spre oraș.

Somaya în vârstă de 27 de ani absolventă de științe politice din Afganistan stă pe jos, ținând o legătură cu lucrurile care i-au mai rămas. Până marți a locuit într-o parte a taberei alocată femeilor singure. „Totul s-a întâmplat foarte repede”, a spus ea. „Poliția ne-a ajutat să plecăm și câteva minute mai târziu locul unde stăteam a ars în flăcări”.

De marți seară a dormit pe stradă alături de alte câteva mii de oameni. „Am avut o noapte foarte proastă aseară”, a spus ea. „Nu avem nimic”, a declarat ea cotidianului The Guardian.

Ali, în vârstă de 19 ani, spune că oamenii se luptă să facă față situației. Deși unora dintre cei care au fugit din tabără li s-a dat mâncare, el nu a mâncat de aproape două zile. „Totul este foarte rău și situația devine și mai rea”, spune el. „Nu știm ce se va întâmpla cu noi”.

Familia lui Mohammed, în vârstă de 35 de ani, care a lucrat ca angajat guvernamental în Afganistan, este una dintre familiile care au rămas și această noapte pe stradă. „Vă rog”, spune el cu simplitate, „această situație este insuportabilă”.

Deocamdată miile de oameni care au fugit din Moria nu au încotro merge. Nava „Blue Star Hios” a sosit în portul Sigri încă de joi dimineață, găzduind o mie de refugiați, fiind așteptate și alte două nave, militare.

Reacții violente din partea localnicilor

Incendiul a provocat pe insulă furie, indignare și disperare. Unii localnici își exprimă solidaritatea cu refugiații, dar mulți speră că tabăra nu va fi reconstruită. Majoritatea refugiaților și imigranților s-au îndreptat spre tabăra mai mică din Kará Tepé, dar drumul este blocat de poliție.

În altă localitate, Aghiásos, localnicii au blocat drumul, hotărâți fiind să nu permită refacerea taberei. Oamenii adunați acolo nu dau voie să treacă nici măcar mașinilor armatei, care trebuie să efectueze lucrări de restaurare pe locul taberei.

Astfel de acțiuni sunt susținute și de autoritățile locale, care au refuzat reinstalarea refugiaților în tabăra din Moria sau în alte două tabere de pe insulă.

Planul guvernului elen este de a reconstrui tabăra, dar autoritățile locale cer ca imigranții să fie îmbarcați pe vapoare și duși în Pireu.

După întâlnirea ineficientă pe care au avut-o ieri reprezentanții guvernului grec cu autoritățile din Lesvos, ministrul de interne, Takis Theodorikakos, a făcut apel la primarii și reprezentanții locali „să își asume responsabilitatea, astfel încât să poată ajuta substanțial și decisiv la găsirea imediată a unei soluții”.

Primarul din Mytilini, Stratis Kytelis, a declarat însă că, împărtășind indignarea cetățenilor pentru situația actuală, va continua să facă tot ce îi stă în putință pentru închiderea definitivă a taberei din Moria.

Implicarea UE în rezolvarea situației migranților fără adăpost din Moria

Margaritis Shinás vicepreședintele Comisiei Europene, a transmis din Mytilini, capitala insulei Lesvos, mesajul că Moria îi reamintește Europei ce schimbări trebuie să facă. „Suntem o familie de 27 de țări, suntem cea mai mare piață din lume, avem 25% din bogăția lumii, este de neconceput că Europa nu are încă o singură politică unitară și coerentă a imigrației”, a spus el.

După conversația telefonică dintre Angela Merkel și premierul grec, Germania și Franța au anunțat un plan de preluare a 400 de minori din centrul de refugiați din Moria, distrus de incendiu.

La întâlnirea din Corsica a țărilor mediteraneene din UE (Med7), președintele francez Emmanuel Macron a confirmat că planifică împreună cu cancelarul german o inițiativă europeană pentru primirea refugiaților. „Vom încerca să convingem un număr cât mai mare de țări europene să primească refugiați, în special minori”, a spus Macron.

Între timp, Grecia a dispus deja să fie transportați 400 de minori singuri de pe insula Lesbos în Tesalonic. Transferul minorilor din Lesbos a început miercuri după-amiază și a durat până azi dimineață. Însoțiți de personalul Organizației Internaționale pentru Migrație, minori neînsoțiți din Moria a ajuns la Salonic, fiind transferați în structuri de cazare sigure din nordul Greciei, unde vor rămâne temporar, urmând să fie relocați în țările UE și în alte locuri din Grecia.

Primarii a zece orașe din Germania (Bielefeld, Düsseldorf, Freiburg, Gießen, Göttingen, Hannover, Köln, Krefeld, Oldenburg und Potsdam) au făcut un apel către cancelarul Merkel și ministrul de interne Seehofer, arătându-se dispuși să primească refugiați din Moria.

Olanda s-a oferit și ea să primească 100 de migranți, dintre care jumătate minori, potrivit declarației subsecretarului pentru justiție și securitate, Anki Breckers-Knoll.

Belgia va trimite sâmbătă în Lesbos un avion C-130 Hercules, cu medici, asistenți medicali și ajutoare. Ministrul de externe al țării, Philip Goffin, notează într-o postare pe pagina sa de Twitter: „După ce am cerut ajutor, am activat Operațiunea B-Fast (mecanism de intervenție imediată). 13 medici și asistenți medicali specializați cu echipament pleacă în această sâmbătă cu C130 spre Lesvos”.


Exit mobile version