• Opt funcționari ai statului și 22 de foști deținuți au dezvăluit abuzurile și condițiile foarte precare de detenție din  Coreea de Nord, potrivit unui raport al unei organizații non-guvernamentale americane.
  • Detenția în Coreea de Nord înseamnă frig în celule, aglomerație, mizerie, muncă forțată și abuzuri sexuale.
  • Raportul dezvăluie și corupția generalizată din poliția nord-coreeană.

Sistemul de detenție preventivă din Coreea de Nord este caracterizat de muncă forțată, abuzuri sexuale și condiții foarte precare de detenție, potrivit unor mărturii obținute de organizația non-guvernamentală Human Rights Watch (HRW), citate de Financial Times.

Opt funcționari ai statului și 22 de foști deținuți au descris „condițiile inumane și tratamentul necorespunzător” din centrele de detenție și interogare, care ajung adesea până la tortură, a declarat ONG-ul cu sediul în York.

„Nord-coreenii spun că trăiesc într-o teamă constantă de a fi prinși într-un sistem în care procedurile oficiale sunt de obicei irelevante, vinovăția este presupusă și singura cale de ieșire este posibilă prin mită și relații”, a declarat Brad Adams, directorul pentru Asia al HRW.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Mărturiile – date de oameni care au avut experiența sistemului de detenție preventivă după preluarea puterii de către Kim în 2011 – evidențiază mizeria pe care au îndurat-o deținuții. „Un fost ofițer de poliție a declarat că multor gardieni nu le păsa de femeile care aveau menstruație și, uneori acestea le curgea sânge prin pantaloni, nu aveau haine de schimb și nu se puteau spăla corespunzător”, se arată în raport.

Yoon Young Cheol, un deținut, a declarat că, dincolo de frigul din celule, de aglomerație și de insectele care mișunau pretutindeni, „foamea” era cea mai rea parte a suferinței. „Ești tratat ca și cum ai valora mai puțin decât un animal, și chiar așa ajungi să devii”.

Raportul de 82 de pagini publicat astăzi prezintă, de asemenea, corupția generalizată, posibilă pe fondul lipsei de finanțare. Nouăzeci la sută dintre cazuri au fost absolvite sau transferate la muncă silnică pe termen scurt după ce funcționarii au fost mituiți. „Poliția trebuie să supraviețuiască și ea și trebuie să obțină mită pentru a face acest lucru”, a declarat un fost membru al Partidului Muncitoresc.

Publicarea acestui raport are loc la doar o săptămână după ce Kim Jong Un a dezvăluit cea mai mare rachetă balistică intercontinentală a Coreei de Nord. Realitatea politică este că, din păcate, în timpul unui proces diplomatic care vizează denuclearizarea” este dificil să fie abordată și problema drepturilor omului, a declarat Duyeon Kim, un expert originar din Coreea de Nord de la Center for a New American Security.