• Parlamentul olandez a adoptat astăzi o rezoluţie împotriva aderării Romaniei şi Bulgariei la Schengen, invocand problemele legate de corupţie şi stat de drept.
  • Premierul olandez Mark Rutte poate trece peste decizia Parlamentului la votul final din decembrie. Totuşi, guvernul său se bazează pe o majoritate fragilă cea ce îi oferă o libertate mică de mişcare. 
  • Aderarea unui stat la Schengen se face doar cu un vot în unanimitate. Astfel fiecare ţară are drept de VETO.

Parlamentul olandez a adoptat astăzi o rezoluţie împotriva aderării Romaniei şi Bulgariei la Schengen, invocand problemele legate de corupţie şi stat de drept.

Premierul olandez Mark Rutte poate trece peste decizia Parlamentului la votul final din decembrie. Totuşi, guvernul său se bazează pe o majoritate fragilă cea ce îi oferă o libertate mică de mişcare. 

Ţările de Jos sunt guvernate de o coaliţie formată din patru partide. Acordul acestei coaliţii de guvernare de centru-dreapta s-a realizat greu, pe 13 decembrie anul trecut, după nouă luni de negocieri dificile. Mark Rutte este premier din octombrie 2010 şi mereu a încercat să satisfacă dorinţele coaliţiei dinc are afce parte pentru a evota o destrămare a acesteia.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Aderarea unui stat la Schengen se face doar cu un vot în unanimitate. Astfel fiecare ţară are drept de VETO.

Votul de azi de la Haga vine după ce marţi toţi europarlamentarii din partidul premierului olandez Mark Rutte s-au abţinut la votul rezoluţiei din Parlamentul European pentru sprijinirea aderării României şi Bulgariei la Schengen. Un alt europarlamentar olandez din coaliţia guvernamentală a votat împotrivă.

REZOLUŢIA VOTATĂ ASTĂZI ESTE DISPONIBILĂ AICI

Mark Rutte a vizitat România săptămâna trecută. Iată ce declara atunci

Premierul Olandei, despre aderarea României la Schengen: toate condiţiile trebuie să fie îndeplinite

(Olanda n.r.) nu este de principiu împotriva cererii. România a făcut numeroşi paşi în direcţia bună…  toate condiţiile trebuie să fie îndeplinite” , a declarat Mark Rutte.

Premierul olandez a mai spus că informaţiile vor fi analizate în continuare.

Olanda nu se opune, dar trebuie să o facem aderarea într-o manieră transparentă şi corectă. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi un mecanism de colaborare şi verificare, paşii următori vor veni (…)  Comisia a început procedurile, eu cred că misiunea de evaluare trebuie să fie mai profundă şi nu ştiu când vor veni rezultatele. Nu pot să vă dau un termen, dar nu vom lua mai mult timp decât necesar” , a mai spus acesta.