• Noul acord de parteneriat semnat de 14 națiuni urmează summitului istoric de la Casa Albă și vine în contextul în care China își extinde influența în regiune.
  • Declarația în 11 puncte a inclus un angajament față de dezvoltarea economică și a infrastructurii, consolidarea cooperării regionale.
  • SUA curtează națiunile insulare din Pacific, în timp ce Beijingul devine din ce în ce mai activ în regiune.

Statele Unite și națiunile insulare din Pacific au semnat pentru o nouă eră de cooperare, făcând din schimbările climatice cea mai mare prioritate” și promițând să colaboreze pentru a asigura o regiune pașnică în care democrația să poată înflori”.

Declarația privind parteneriatul SUA-Pacific, semnată de 14 națiuni insulare din Pacific, a fost semnată la finalul unui summit fără precedent de două zile la Washington, DC, care a avut loc la cinci luni după ce un acord de securitate între Insulele Solomon și China a stârnit îngrijorare cu privire la influența crescândă a Beijingului în regiune.

Am onorat istoria și valorile pe care națiunile noastre le împărtășesc și ne-am extins cooperarea în domenii-cheie care vor fi în beneficiul popoarelor noastre în anii următori”, a scris președintele american Joe Biden pe Twitter după încheierea summitului.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Declarația în 11 puncte a inclus un angajament față de dezvoltarea economică și a infrastructurii, consolidarea cooperării regionale – SUA promițând să aprofundeze legăturile cu Forumul Insulelor din Pacific -, precum și față de securitatea maritimă și „utilizarea durabilă a Oceanului Pacific pe baza statului de drept”.

O preocupare deosebită pentru insulele din Pacific, care riscă să fie scufundate sub mări în creștere, a fost angajamentul explicit de a aborda schimbările climatice. Considerăm criza climatică drept cea mai mare prioritate a parteneriatului nostru, deoarece aceasta rămâne cea mai mare amenințare existențială la adresa mijloacelor de trai, a securității, a practicilor tradiționale și obișnuite și a bunăstării oamenilor din regiunea Pacificului”, se arată în declarație.

Printre liderii și reprezentanții care au aprobat declarația s-a numărat și prim-ministrul Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, despre care se spusese anterior că nu intenționează să semneze declarația. Kiribati, un stat cu 115.000 de locuitori care nu a trimis un reprezentant, nu s-a aflat pe listă. A fost una dintre cele două țări din Pacific, cealaltă fiind Insulele Solomon, care a schimbat relațiile diplomatice de la Taipei la Beijing în 2019.

SUA curtează națiunile insulare din Pacific, în timp ce Beijingul devine din ce în ce mai activ în regiune. Unii lideri și-au exprimat îngrijorarea cu privire la Beijing, care nu a reușit să obțină un acord de securitate regională, dar sunt, de asemenea, îngrijorați că ar putea fi prinși în mijlocul rivalității crescânde dintre cele două superputeri.