• Noua lege înseamnă că produsele periodice vor putea fi accesate în clădirile publice, inclusiv în școlile și universitățile din Scoția.
  • Va fi responsabilitatea autorităților locale și a furnizorilor de educație să se asigure că produsele sunt disponibile gratuit.
  • Legea face parte dintr-un șir de programe menite să combată sărăcia și incapacitatea financiară privind achiziționarea produselor menstruale în Scoția.

Produsele menstruale, inclusiv tampoanele și absorbantele, vor fi disponibile gratuit în unitățile publice din Scoția începând de luni, odată cu intrarea în vigoare a primei legi de acest fel din lume, potrivit CNN.

Noua lege înseamnă că produsele periodice vor putea fi accesate în clădirile publice, inclusiv în școlile și universitățile din Scoția. Va fi responsabilitatea autorităților locale și a furnizorilor de educație să se asigure că produsele sunt disponibile gratuit.

Legea a fost formulată de către deputatul laburist scoțian Monica Lennon, care a introdus proiectul de lege în aprilie 2019 și adoptat în unanimitate de legislatorii scoțieni în noiembrie 2020.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

„Mândră de ceea ce am realizat în Scoția”, a scris Lennon, luni, pe Twitter. „Suntem primii, dar nu vom fi ultimii”.

Într-un document de susținere a legislației, Lennon a declarat că este rezonabil să se aștepte ca 20% din populație să folosească programul, având în vedere că statisticile oficiale privind inegalitatea arată că aproape 20% dintre femeile din Scoția trăiesc în sărăcie relativă.

În Regatul Unit, una din 10 fete cu vârste între 14 și 21 de ani nu și-a putut permite produse menstruale în trecut

Legea face parte dintr-un șir de programe menite să abordeze sărăcia și incapacitatea financiară privind achiziționarea produselor menstruale în Scoția.

În 2018, guvernul scoțian a anunțat că elevele din școlile, colegiile și universitățile din întreaga țară vor putea avea acces gratuit la produse sanitare, printr-o investiție de 5,2 milioane de lire sterline (6,3 milioane de dolari). În 2019, a alocat alte 4 milioane de lire sterline (4,85 milioane de dolari) pentru ca produsele menstruale să fie disponibile gratuit în biblioteci și centre de recreere.

În Regatul Unit, 1 din 10 fete cu vârste cuprinse între 14 și 21 de ani a declarat că nu și-a putut permite produse menstruale, potrivit unui sondaj realizat în 2017 de Plan International UK. De asemenea, sondajul a constatat că aproape jumătate dintre ele se simțeau jenate de menstruația lor, iar aproximativ jumătate au lipsit o zi întreagă de la școală din cauza acesteia.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a lăudat noua lege pe Twitter și a cerut mai multe măsuri din partea guvernului britanic.

„O zi monumentală pentru #PeriodDignity. Meritul multor militanți, sindicaliști și @MonicaLennon7 care au făcut ca acest lucru să devină realitate”, a scris Khan pe Twitter. „Acum este timpul ca executivul britanic să urmeze exemplul”.

În ianuarie 2021, Marea Britanie a eliminat cota de 5% din taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru produsele menstruale. Iar, în 2019, Anglia a lansat o inițiativă pentru a oferi produse sanitare gratuite în școli.

La nivel mondial, doar o mână de țări au taxă zero adăugată la produsele sanitare, inclusiv Canada, India, Australia, Kenya și mai multe state americane.

Anul trecut, Germania a votat pentru reducerea ratei de impozitare a produselor de igienă feminină, după ce a considerat că acestea reprezintă o necesitate zilnică și nu un lux.