• Fiul acestuia a murit în anul 2019, când a fost diagnosticat cu cancer.
  • Trupul scriitorului a fost găsit lângă mormântul fiului său.
  • El s-a sinucis după ce a fost acuzat de infracțiuni sexuale.

Scriitorul Chaim Walder s-a sinucis. Poliția israeliană a găsit cadavrul lui Walder lângă mormântul fiului său, Meir Zvi, care a murit în 2019 de cancer.
La câteva ore după ce noi acuzații de infracțiuni sexuale au fost făcute publice despre el, deschizând posibilitatea unei anchete a poliției, scriitorul și consultantul educațional Chaim Walder (53 de ani) s-a sinucis în Israel. Moartea sa a provocat o șoc în sectorul ultraortodox (jaredit) deoarece era o figură bine cunoscută și, până acum două luni, foarte respectată.

După ce a primit un apel de la un cetățean care a auzit o împușcătură în cimitirul Segula din orașul Petach Tikva, în centrul Israelului, poliția israeliană a găsit cadavrul lui Walder lângă mormântul fiului său Meir Zvi, care a murit de cancer în 2019. Viața și numele lui Walder, autor a aproximativ 80 de cărți (în special cărți pentru copii) și foarte activ în domeniul educației și în presa din sectorul kharedi, a luat o turnură de 180 de grade în noiembrie anul trecut, când ziarul israelian Haaretz a publicat plângerea a trei femei pentru abuz sexual.

Victimele lui Chaim Walder

Două dintre femei au fost victimele presupuselor atacuri ale lui Walder când aveau 12 și 15 ani, în timp ce a treia, în vârstă de 20 de ani, a fost abuzată când a mers la Chaim Walder pentru terapie. Avocații săi au negat cu tărie toate acuzațiile, dar acestea au determinat mai multe femei să iasă în față și să-l denunțe pe rețelele de socializare.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Duminica aceasta, tribunalul religios însărcinat cu verificarea cazurilor (de obicei tabu în comunitatea jaredită, încă închisă), a anunțat că a primit 22 de plângeri de infracțiuni sexuale împotriva lui Walder: 18 de la femei și fete și patru de la copii. Acuzațiile se referă la acțiuni din urmă cu 25 de ani și, cel mai recent, cu un an și jumătate în urmă.

Walder a refuzat să dea versiunea sa în fața tribunalului format din trei rabini și prezidat de rabinul Shmuel Eliyahu din Safed, susținând că a fost deja executat public după ce acuzațiile au fost publicate în ziar. Acesta a susținut că a fost victima unei campanii de calomnie.

După ce a aflat de sinuciderea celebrului lui Chaim Walder, Eliyahu a spus că este păcat că a ales această cale. I-am oferit opțiunea de a repara ceea ce a stricat, de a-și cere scuze victimelor sale, de a-și schimba modul de operare și de a se asigura că nicio femeie nu va mai fi rănită. Este păcat că s-a sinucis.