• Guvernul vrea să angajeze 200 de rezidenţi în spitalele COVID
  • În România, în secţiile ATI, lucrează 1.000 de medici şi 850 de rezidenţi
  • Eleodor Cârstoiu, preşedinte Sindicatul Promedica: „Este nevoie de deblocarea examenelor pentru ocuparea de posturi.”

Paturi de Terapie Intensivă nu prea sunt, medici de ATI nici atât. Dancă, șeful Cancelariei premierului, promite însă că situația se va rezolva.

Două sute de medici care abia au terminat rezidențiatul ar trebui să fie angajați la spitalul Gerota, al MAI. Îți aduci aminte, e spitalul infectat de fostul polițist care s-a internat acolo, fără să spună că tocmai fusese în Israel.

De la Gerota, medicii proaspăt angajați ar urma să fie transferați la spitalele care nu au suficient personal. E nevoie de medici de ATI, dar și de pneumologi, radiologi și infecționiști.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ionel Dancă, şeful Cancelariei Prim-ministrului României: „Acolo unde există posturi vacante, după perioada de şase luni contractuale, vor putea ocupa posturile vacante fără concurs.”

Pe hârtie sună bine, dar uite ce spune doctorul Cârstoiu, președinte la sindicatul Promedica. E doar o peticeală a lipsurilor din sistemul medical, în loc să se facă angajări ca la carte.

Eleodor Cârstoiu, preşedinte Sindicatul Promedica: „Este nevoie de deblocarea examenelor pentru ocuparea de  posturi.(…) Personalul care lucrează în aceste zone trebuie să fie pregătit pentru a lucra, iar a aduce debutanţi care să lucreze aici este aproape imposibil.”

Să-ți dau și un exemplu. La spitalul județean Craiova mai trebuie să vină 50 de doctori, în special experți de Terapie Intensivă.

12 medici şi 8 rezidenţi lucrează acum în secţia ATI COVID. Deficit nu este doar aici, spune Cristina Geormăneanu, directorul medical al spitalului.

Cristina Geormăneanu, director medical SJU Craiova: „Afluxul pacienţilor către Unitatea de primiri Urgenţe este cel mai mare din toată ţara. Ne confruntăm, de asemenea, cu probleme. Suprasolicitată Clinica de Radiologie, imagistică, în general, întrucât suntem singurul spital din regiune care asigurăm gardă.”