Se ia în considerare deschiderea unui dosar penal împotriva oficialilor israelieni pentru interferență în ancheta CPI

Procurorii din Țările de Jos examinează o cerere de deschidere a unui dosar penal împotriva unor oficiali din serviciile de informații israeliene, acuzați că au intervenit într-o anchetă a Curții Penale Internaționale (CPI) legată de crimele din teritoriile palestiniene ocupate. Cererea a fost depusă săptămâna trecută de un grup de 20 de reclamanți, majoritatea palestinieni, care solicită parchetului olandez să investigheze acțiunile Israelului de a deruta ancheta CPI. Această plângere a fost generată de o investigație realizată de The Guardian, care a dezvăluit cum serviciile de informații israeliene au încercat, timp de nouă ani, să influențeze și să intimideze biroul procurorului CPI, scrie The Guardian.

Colaborarea dintre The Guardian și publicații israeliano-palestiniene a determinat guvernul olandez să-și exprime îngrijorările față de ambasadorul Israelului în Olanda. În calitate de stat gazdă al CPI, Olanda are obligația de a proteja siguranța personalului instanței, asigurându-se că activitățile acesteia nu sunt afectate de intervenții externe. Reclamanții susțin că încercările Israelului de a submina investigația constituie o violare a dreptului lor la justiție și că acțiunile de spionaj ar putea reprezenta infracțiuni sub jurisdicția legii olandeze.

De asemenea, plângerea subliniază că autoritățile olandeze ar trebui să acorde o atenție deosebită implicării unor înalți oficiali israelieni în aceste acțiuni, în contextul unei anchete CPI în curs, care a fost inițiată în 2015. Un purtător de cuvânt al parchetului olandez a confirmat primirea plângerii și a declarat că aceasta va fi studiată. De asemenea, Ministerul de Externe olandez a reafirmat angajamentul său de a susține CPI și de a asigura un mediu de lucru sigur și netulburat pentru instanță.

Exit mobile version