• Iranul a jurat să se răzbune pe Israel după asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, în Teheran.
  • Cooperarea militară dintre Rusia și Iran s-a intensificat de la invazia Ucrainei.
  • Israelul se teme că sistemele de arme rusești ar putea consolida arsenalul militar iranian sau chiar ajunge în mâinile grupărilor teroriste.

După asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, în Teheran, Iranul a jurat să se răzbune pe Israel. Cum va arăta acest răspuns rămâne neclar, dar se vorbește despre un atac masiv, relatează BILD.

În weekend, propagandiștii pro-ruși au distribuit pe social media informația că Moscova trimite în masă avioane către Teheran, pentru a echipa Iranul în atacul său asupra Israelului.

Cu toate acestea, livrările de avioane nu au putut fi confirmate – singurul lucru notabil a fost aterizarea unei aeronave de transport rusești IL-76 în Iran, care ar fi putut fi folosit pentru a transporta arme.

Recomandări

ÎNCEPE ȘCOALA
CARE E CEL MAI ROMANTIC ORAȘ?
CE VREA STARMER?
NEFERTITI VREA ACASĂ
POEZIA ÎN PRIM-PLAN
UNDE MERGI SĂ TE DISTREZI?

Cooperarea militară dintre Moscova și Teheran s-a intensificat de când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, acum doi ani și jumătate.

Teama Israelului este că sistemele de arme rusești ar putea consolida arsenalul militar iranian sau chiar ar putea ajunge în mâinile grupărilor teroriste.

BILD dezvăluie ce sisteme de arme rusești prezintă un interes deosebit pentru Iran:

Sisteme de apărare aeriană

Extinderea sistemelor de apărare aeriană este extrem de importantă pentru forțele armate iraniene. Acestea sunt menite să protejeze cele mai importante instalații militare ale regimului – în fruntea listei se află instalațiile nucleare, în care regimul de la Teheran lucrează la o bombă atomică.

În trecut, regimul iranian a mai primit sisteme de apărare aeriană de la Moscova – în ciuda protestelor din Israel – inclusiv sisteme Tor-M1 și sisteme S-300 pentru distanțe mai lungi.

Cu toate acestea, în prezent, se pare că Israelul încă poate distruge apărarea aeriană iraniană.

În aprilie, forțele aeriene israeliene au deteriorat, printr-o lovitură de precizie și o demonstrație impresionantă de putere, părți ale unui S-300 complex, care ar fi trebuit să protejeze instalația nucleară iraniană de lângă Natanz.

Prin urmare, este probabil ca regimul iranian să ceară Moscovei în primul rând sisteme puternice de apărare aeriană, cum ar fi S-400, rachete antiaeriene și, mai ales, sisteme radar mai bune.

Rachete balistice și rachete de croazieră

Iranul dezvoltă rachete balistice și rachete de croazieră de zeci de ani. În aprilie, Iranul a lansat un atac major asupra Israelului, deși cea mai mare parte a acestuia a fost interceptată cu ajutorul SUA.

Probabil că SUA vor ajuta și de data asta cu apărarea împotriva unui posibil atac cu rachete. Șeful Comandamentului Central al SUA este aşteptat luni în Israel.

Arsenalul rusesc conține sisteme de arme, în special cele de ultimă generație, la care Teheranul vrea să aibă acces, inclusiv la rachetele de croazieră Iskander.

„Problema” este că Rusia are nevoie de aceste rachete pentru războiul său împotriva Ucrainei și se spune că ar fi cerut Teheranului de mai multe ori rachete balistice.

Avioane de luptă

Avioanele de luptă rusești Su-35 prezintă, de asemenea, un mare interes pentru Teheran. Se spune că piloții iranieni au fost antrenați cu aceste avioane în Rusia în urmă cu doi ani, dar livrarea promisă de Moscova a fost amânată.

Forțele aeriene iraniene au nevoie urgentă de avioane de luptă mai moderne. Flota sa este formată în principal din MiG-29 și F-14 vechi de zeci de ani, iar navigabilitatea majorității modelelor este discutabilă, din cauza lipsei de piese de schimb.

Cum va arăta atacul Iranului?

Iranul intenționează să atace Israelul din toate direcțiile pentru a evita apărarea aeriană, folosind grupurile armate șiite din Liban, Siria, Irak, Gaza și Yemen. Rachetele de croazieră și dronele permit axei să lovească și prin spațiul aerian egiptean sau prin Marea Mediterană.

Conform presei din Israel, nave și aeronave americane, britanice și franceze ar putea participa la acțiunea de apărare a Israelului.

Citește și