• „Debarcarea din Normandia” a fost cea mai amplă operațiune amfibie din istorie
  • Operațiunea săvârșită în Normandia a adunat peste 150.000 de soldați
  • Charles Shay este singurul veteran de război care a participat la comemorare
  • Operațiunea a contribuit la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial

Pe 6 iunie 1944 a avut loc „Debarcarea din Normandia”. Peste 150.000 de soldați aliați au aterizat în Franța, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în cea mai amplă operațiune militară din istorie.

Într-un mic oraș din Normandia, aplauzele au rupt tăcerea pentru a-l cinsti pe Charles Shay. Singurul veteran care a participat la ceremonia din Carentan, Franța, care a comemorat 77 de ani de la asaltul care a contribuit la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Din cauza pandemiei, comemorările din acest an au loc cu restricții care împiedică veteranii sau familiile soldaților căzuți din Statele Unite, Marea Britanie și alte țări aliate să meargă în Franța.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

„În Franța, oamenii își amintesc de acești bărbați, îi țin aproape de inimă și își amintesc ce au făcut pentru ei. Și nu cred că francezii vor uita vreodată”, a declarat Charles Norman Shay, veteran de război.

Henri-Jean Renaud este unul dintre supraviețuitorii civili francezi. În vârstă de 86 de ani, povestește ce a însemnat războiul pentru el: „Când trebuie să rezum această dimineață, mă tot gândesc la un tânăr. I-au spus că va sări în mijlocul nopții într-o țară pe care nu o va cunoaște. El a murit, iar picioarele lui nu au mai atins niciodată pământul francez și asta este foarte mișcător pentru mine”.