• Dacă situaţia pandemiei va rămâne aşa cum este în prezent, alegerile locale nu ar trebui să se organizeze, a spus profesorul Alexandru Rafila.
  • Dacă sunt 1.000 de cazuri pe zi într-o perioadă lungă de scădere, atunci se poate pune problema că se organizează
  • Rafila spune că totul depinde nu numai de cifra în sine, ci de trendul în mijlocul căruia ne vom afla.

Ești curios ce se va întâmpla pe 27 septembrie, când ar trebui să aibă loc alegerile locale? Alexandru Rafila susţine că data de 27 septembrie este una potrivită numai în contextul în care numărul cazurilor de infectări cu noul coronavirus va scădea semnificativ.

„Dacă situaţia va fi în România cum este în Italia acum sau cum este în Grecia, atunci cu siguranţă se pot organiza alegeri fără niciun fel de probleme”, a spus reprezentantul României la OMS.

„Dacă noi reuşim până în luna septembrie, la jumătatea lunii septembrie, să ţinem lucrurile acestea sub control, să reducem numărul de cazuri, să scădem acea rată a transmisibilităţii sub 1 ca să existe o scădere sustenabilă, sigur, alegerile pot avea loc fără niciun fel de problemă, cu nişte măsuri de protecţie a celor care sunt în secţiile de vot. Gândiţi-vă că discutăm de peste 200.000 de persoane care sunt în secţiile respective. Înţeleg că sunt peste 18.000 de secţii de vot la nivel naţional şi dacă punem o medie de 10 persoane, cred că duce la undeva spre 200.000. Se pot organiza. Sigur, şi accesul alegătorilor poate fi şi el controlat, încât să fie ordonat, să evite aglomeraţia”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Dacă vor fi 1.000 de cazuri pe zi într-o perioadă de creştere susţinută, nu se pot organiza alegeri la 27 septembrie, a spus Rafila. Dar dacă sunt 1.000 de cazuri pe zi într-o perioadă lungă de scădere, atunci se poate pune problema că se organizează, Rafila adăugând că totul depinde nu numai de cifra în sine, ci de trendul în mijlocul căruia ne vom afla.