Se pregătește Israelul de un conflict mai extins cu Hezbollah? 15 membri ai grupării libaneze au fost uciși de armata israeliană în atacul de ieri

Pe timpul nopții, gruparea libaneză Hezbollah, susținută de Iran, a confirmat moartea a 14 membri în atacul aerian israelian de ieri din capitala Beirut, alături de comandantul lor, Ibrahim Aqil. Potrivit Armatei Israeliene, Aqil, al treilea din ierarhia grupului terorist, a fost șeful operațiunilor militare ale Hezbollah, comandantul interimar al forței de elită Radwan și cel responsabil pentru planul de invadare a Galileii. Guvernul american pusese o recompensă de 7 milioane de dolari pe capul lui , Ibrahim Aqil, responsabil de atacarea Ambasadei SUA la Beirut, în 1983, soldată cu 63 de victime.

Iranul și gruparea Hezbollah au amenințat cu răzbunare, iar Israelul și-a mobilizat toate forțele la granița cu Libanul. În același timp, țările occidentale le cer cetățenilor lor să părăsească Beirutul.

Se pare că ne îndreptăm spre un război pe scară largă între Israel și Liban; deocamdată, Israelul are o forță mult superioară, în special față de Hezbollah. Atacul de ieri a fost justificat de armata israeliană, care a folosit patru rachete pentru a distruge o clădire în care comandantul Achil și subordonații săi se adunaseră, plănuind invadarea nordului Israelului, similar atacului Hamas din 7 octombrie.

14 membri Hezbollah au murit în atac, dar nu observăm o reacție puternică din partea Iranului. Hezbollah este fără un sistem de comandă și control, după ce diverse stații de comunicație au fost distruse, provocând 37 de morți și peste 3000 de răniți. Este probabil ca Hezbollah să reacționeze prin lansări de rachete; în ultimele zile, au lansat peste 1000 de rachete, acumulând aproximativ 2000 de rachete lansate de la alăturarea la Hamas. Israelul a fost nevoit să răspundă cu raiduri aeriene.

Exit mobile version