• Întreaga Portugalie continentală suferă de secetă severă.
  • Ministrul Mediului, Duarte Cordeiro, a declarat miercuri seara că, din cele 61 de baraje din Portugalia continentală, 10 se află într-o situaţie critică.
  • Deşi ţara în ansamblu are suficientă apă în rezervoarele sale pentru doi ani de consum, cele 10 aflate în situaţie critică nu au apă suficientă pentru un an, a declarat Cordeiro.

Confruntat cu o secetă fără precedent, guvernul portughez a recomandat celor 43 de municipalităţi să majoreze temporar preţul apei pentru cei mai mari consumatori şi să suspende curăţarea străzilor şi udarea parcurilor şi grădinilor publice, potrivit Reuters.

Întreaga Portugalie continentală suferă de secetă severă sau extremă în urma valurilor de căldură din ultimele luni, potrivit Institutului naţional de meteorologie IPMA.

Ministrul Mediului, Duarte Cordeiro, a declarat miercuri seara că, din cele 61 de baraje din Portugalia continentală, 10 se află într-o situaţie critică, cu un volum de apă înmagazinat sub 20% din capacitatea lor.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Barajele aproape uscate ar trebui să alimenteze 40 de municipalităţi din nordul şi centrul ţării, iar trei se află în Algarve, o regiune dependentă de turism.

Deşi ţara în ansamblu are suficientă apă în rezervoarele sale pentru doi ani de consum, cele 10 aflate în situaţie critică nu au apă suficientă pentru un an, a declarat Cordeiro.

Familia medie din ţară consumă 10 metri cubi pe lună

Portugalia are în total 278 de municipalităţi, iar acestea sunt responsabile pentru furnizarea apei către populaţie.

În cele 43 cele mai afectate, Cordeiro a declarat că guvernul a recomandat ca, pentru perioada în care seceta a fost cea mai severă, să crească preţul pentru familiile şi companiile care consumă mai mult de 15 metri cubi de apă pe lună.

De asemenea, acestea trebuie „să suspende temporar utilizările neesenţiale ale apei, şi anume pentru spălarea străzilor şi udarea spaţiilor verzi, precum şi în fântânile decorative şi piscine”, a spus el, adăugând că guvernul va contribui la asigurarea implementării rapide a acestor măsuri.

Există întotdeauna posibilitatea legală ca guvernul să adopte măsuri cu mai multă forţă decât recomandările, deşi nu este necesar pentru moment” , a spus el, precizând că municipalităţile sunt dispuse să acţioneze.

În februarie, guvernul a ordonat ca şase baraje să oprească producţia de electricitate, iar începând cu luna august, Portugalia a întrerupt irigarea terenurilor de golf şi a parcurilor şi grădinilor publice din Algarve pentru a evita să fie nevoită să raţionalizeze apa pentru uz uman.