Secretarul general al NATO: “Ascensiunea Chinei schimbă fundamental echilibrul global de putere”. Ce le îndeamnă pe statele membre

Sursă foto: Profimedia
  • Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, avertizează că ascensiunea Chinei va schimba echilibrul global de putere
  • Oficialul NATO îndeamnă statele membre să se unească pentru o lume „construită pe libertate și democrație”
  • De asmenea, Stoltenberg a făcut referire și la Rusia, care „își continuă activitățile militare nestingherite

În contextul planului lui Donald Trump de a retrage aproximativ nouă mii de militari americani din Germania, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a făcut declarații în care a expus viziunea sa asupra organizației pentru 2030, informează AP.

Acesta spune că Alianța trebuie să se preocupe de cooperarea politică, mai mult decât cea militară, mai ales din cauza efectelor pandemiei de coroanvirus.

„În timp ce ne referim la 2030, trebuie să lucrăm și mai îndeaproape cu state cu gândiri similare, precum Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, pentru a apăra regulile și instituțiile globale care ne-au păstrat în siguranță timp de zeci de ani”, a declarat Stoltenberg, în timpul un eveniment online.

Totodată, secretarul general al NATO a precizat că „Rusia își continuă activitățile militare nestingherite”, că grupurile armate extremiste, inclusiv așa-numitul Stat Islamic, „sunt înrădăcinate” și că „ascensiunea Chinei schimbă fundamental echilibrul global de putere” și „crește competiția valorile și modul nostru de viață“. El a îndemnat statele membre să „se ridice pentru o lume construită pe libertate și democrație. Nu pe intimidare și constrângere. ”