• NATO ar putea anunța un sprijin nonletal suplimentar pentru această națiune, inclusiv generatoare și provizii medicale.
  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că va solicita aderarea la NATO la sfârșitul lunii septembrie, în speranța de a accelera procesul de aplicare pe fondul războiului în curs cu Rusia.
  • Stoltenberg a reafirmat angajamentul de a aduce Ucraina în alianța occidentală.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că ușa este deschisă” pentru admiterea Ucrainei în alianța de securitate și că această țară va deveni membră într-o zi. Stoltenberg a reafirmat angajamentul de a aduce Ucraina în alianța occidentală și a spus că președintele rus Vladimir Putin va trebui să se confrunte și cu Finlanda și Suedia, care vor trebui să se alăture în curând NATO, după ce ambele țări au depus cereri de aderare în urma invaziei Rusiei în Ucraina de la sfârșitul lunii februarie.

Președintele Putin nu poate refuza națiunilor suverane să ia propriile decizii suverane care nu reprezintă o amenințare pentru Rusia”, a declarat Stoltenberg în comentariile înainte de o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO la București, România. Cred că de ceea ce îi este frică este democrația și libertatea, iar aceasta este principala provocare pentru el.”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că va solicita aderarea la NATO la sfârșitul lunii septembrie, în speranța de a accelera procesul de aplicare pe fondul războiului în curs cu Rusia.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Este puțin probabil ca Ucraina să fie admisă în curând. Stoltenberg a declarat luna trecută că toți cei 30 de membri ai alianței trebuie să aprobe și să ajungă la un consens, în timp ce prioritatea principală a NATO în acest moment este de a oferi sprijin pentru efortul de război al Ucrainei.

Finlanda și Suedia așteaptă ca doar două națiuni să ratifice aderarea. Împreună cu Ucraina, toate cele trei țări vor avea reprezentanți în România în această săptămână. Reuniunea miniștrilor de externe din România va avea probabil ca rezultat noi finanțări pentru Ucraina, în timp ce războiul se îndreaptă spre lunile de iarnă.

Rusia a lovit cu rachete infrastructura ucraineană, inclusiv rețelele energetice, în timp ce încearcă să întrerupă alimentarea cu energie electrică în orașele din întreaga țară. NATO ar putea anunța un sprijin nonletal suplimentar pentru această națiune, inclusiv generatoare și provizii medicale.

Cu toții plătim un preț pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus el. Dar prețul pe care îl plătim noi este în bani, în timp ce prețul pe care îl plătesc ucrainenii este un preț plătit în sânge”.