• Secretarul general al NATO dă vina pe conducerea afgană și spune că există deficiențe în programele NATO de instruire.
  • NATO a luat decizia de a nu mai finanța guvernul afgan, a mai anunțat Jens Stoltenberg.

Căderea rapidă a forțelor armate ale Afganistanului este pusă pe seama unui eșec al conducerii afgane, potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Acesta consideră, de asemenea, că NATO trebuie să remedieze deficiențele din programul său de instruire militară.

„Conducerea politică afgană nu a reușit să se împotrivească”, potrivit lui Stoltenberg, iar „acest eșec al conducerii afgane a dus la tragedia la care asistăm astăzi”, relatează Associated Press.

Comentariile sale au venit după ce marți a prezidat o conferință a delegaților NATO pentru a aborda problemele de securitate ale victoriei neașteptate a talibanilor în Afganistan.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Din 2003, NATO a desfășurat activități internaționale de securitate în Afganistan, dar acțiunile militare au fost încheiate în 2014 pentru a se concentra pe instruirea forțelor de securitate afgane.

Stoltenberg a declarat despre rapiditatea cu care forțele de securitate afgane au fugit din calea talibanilor că „a fost o surpriză, viteza prăbușirii și cât de repede s-a întâmplat acest lucru”.

Stoltenberg a ținut să spună că „sunt lecții care trebuie învățate” la NATO.

Ca urmare a situației alarmante și a avansului talibanilor în Afganistan, liderul NATO a luat decizia de a suspenda sprijinul financiar către forțele afgane, din cauza lipsei unui guvern.