Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat comunitatea internațională „să nu-și mai facă griji cu privire la o președinție Trump”

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat comunitatea internațională să „nu-și mai facă griji cu privire la o președinție Trump” și la implicațiile acesteia pentru războiul din Ucraina, scrie Politico.

Vorbind în cadrul unei vizite la Londra, șeful NATO a subliniat că îl cunoaște bine pe Donald Trump, spunând despre candidatul republican american: „El înțelege complet și este de acord cu mine că această luptă pentru Ucraina nu este doar despre Ucraina, ci și despre siguranța și securitatea viitoare a Statelor Unite”.

Rutte a declarat că, personal, „nu este îngrijorat” de o victorie a lui Trump, deoarece este „absolut convins că Statele Unite sunt implicate în acest lucru pentru că înțeleg că … întreaga securitate a Statelor Unite ar fi mai puțin sigură dacă [președintele rus Vladimir] Putin ar avea succes în Ucraina”.

Trump a refuzat să spună dacă dorește ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia, susținând în schimb că ar găsi rapid un sfârșit negociat al conflictului.

Comentariile lui Rutte au fost făcute în timp ce acesta lua parte la o discuție în trei cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu prim-ministrul britanic Keir Starmer la nr. 10 Downing Street, în timp ce liderul ucrainean se îmbarcă într-un tur al capitalelor occidentale pentru a solicita sprijin suplimentar.

După întâlnire, Rutte a declarat jurnaliștilor că ar fi „la latitudinea fiecărui aliat” să decidă dacă să aprobe utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, așa cum Zelenski solicită de mult timp.

Exit mobile version