- Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, că Rusia trebuie să pună capăt războiului provocat, să își retragă trupele și să se angajeze în discuții „de bună credință”
- El a spus că Rusia încearcă acum să se regrupeze, să se reaprovizioneze și să își consolideze ofensiva din regiunea Donbas.
- El a amintit și de retragerea de anul trecut a Misiunii Resolute Support din Afganistan.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, că Rusia trebuie să pună capăt războiului provocat, să își retragă trupele și să se angajeze în discuții „de bună credință”. Oficialul a spus, de asemenea, că NATO a încercat calea dialogului cu Rusia, dar Moscova a refuzat constant să discute.
În declarațiile privind raportul său anual pentru anul 2021, care acoperă toate aspectele activității Alianței pe parcursul anului trecut, secretarul general a declarat că NATO a avertizat în repetate rânduri că Rusia este pregătită să lanseze o invazie în toată regula în Ucraina.
„Ne-am pregătit pentru ce e mai rău, dar am lucrat din greu pentru ce e mai bine. Am depus toate eforturile pentru a angaja Rusia în dialog, dar Moscova ne-a refuzat în mod constant și, în cele din urmă, a decis să întrerupă legăturile diplomatice”, a spus Jens Stoltenberg.
Secretarul general a explicat că sprijinul pe termen lung acordat de NATO Ucrainei a însemnat că forțele ucrainene sunt acum mai mari, mai bine echipate, mai bine antrenate și mai bine conduse ca niciodată.
El a spus că Rusia încearcă acum să se regrupeze, să se reaprovizioneze și să își consolideze ofensiva din regiunea Donbas.
„Rusia trebuie să pună capăt acestui război fără sens. Să-și retragă toate trupele. Și să se angajeze în discuții cu bună credință”, a spus Jens Stoltenberg
Stoltenberg a declarat că anii de muncă depusă de NATO pentru consolidarea Alianței au însemnat că NATO a răspuns rapid și decisiv pentru a apăra și proteja toți aliații.
El a amintit și de retragerea de anul trecut a Misiunii Resolute Support din Afganistan. Secretarul general a menționat că Aliații au reușit să evacueze peste 120.000 de persoane în decurs de trei săptămâni și că aproximativ 2.000 de afgani care au lucrat pentru NATO au fost acum reinstalați în țările aliate.
„Lecțiile pe care le-am învățat din Afganistan vor modela răspunsul Alianței la crize în viitor”, a spus el.
Secretarul general a observat că anul 2021 a fost al șaptelea an consecutiv de creștere a cheltuielilor pentru apărare la nivelul aliaților europeni și al Canadei, ceea ce înseamnă o creștere de 3,1% în termeni reali și un total de 270 de miliarde de dolari în plus din 2014. Aliații au făcut recent anunțuri privind creșteri semnificative și achiziții de capacități de ultimă generație.
„Aliații au fost de acord că trebuie să ne dublăm eforturile pentru a investi mai mult și mai rapid în apărarea noastră”, a declarant Jens Stoltenberg, săptămâna trecută, la summitul extraordinar al NATO.