• Într-un summit online, Antonio Gueterres a cerut liderilor lumii să declare stare de urgență climatică
  • Australia, Africa de Sud, Arabia Saudită, Rusia și Mexic sunt excluse din summit
  • UE va fixa un nou obiectiv pentru reducerea emisiilor de carbon până în 2030

Toate țările lumii ar trebui să declare stare de urgență climatică, până ce planeta va ajunge la emisii zero de carbon”, a declarat secretarul general al ONU într-un summit virtual cu mai mulți lideri ai lumii, transmite The Guardian.

António Guterres a mai completat spunând că statele au față de tineri datoria de a reduce și de a elimina activitățile producătoare de emisii de carbon, mai ales după împrumuturile enorme făcute pentru a atenua efectele pandemiei de coronavirus.

În lume, 38 de state au declarat stare de urgență climatică, secretarul general îndemnând și alte țări să preia modelul. Marea Britanie a luat inițiativa și a retras sprijinul pentru proiectele de combustibili fosili din străinătate și a depus un nou plan climatic la ONU.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

UE va fixa un nou obiectiv pentru 2030, convenit după negocierile din această săptămână, pentru a reduce emisiile de carbon cu 55%.

Printre țările participante, China și India au un statut incert, întrucât angajamentul lor față de obiectivele de mediu este incert. Australia, Africa de Sud, Arabia Saudită, Rusia și Mexic nu participă, deoarece acţiunile lor climatice nu au fost considerate suficient de ambiţioase.