• Antonio Guterres a vorbit înaintea summitului COP27 din Egipt, pe fondul unei frustrări tot mai mari în rândul țărilor mai sărace, care contribuie puțin la emisiile de gaze.
  • Guterres a declarat că țările bogate trebuie să ajute economiile emergente să accelereze tranziția către energia regenerabilă.
  • El a declarat că obținerea de rezultate concrete” în ceea ce privește pierderile și daunele este testul decisiv al angajamentului guvernelor” implicate în summit.

Țările bogate trebuie să semneze un pact cu țările sărace privind clima sau vom fi condamnați” – acesta este avertismentul secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Înaintea summitului COP27 privind clima din Egipt, Guterres a declarat că țările bogate trebuie să ajute economiile emergente să accelereze tranziția către energia regenerabilă.

COP27 trebuie să fie locul în care să se elimine diferențele de ambiție, de credibilitate și de solidaritate”, a spus el. Trebuie să ne readucă pe calea reducerii emisiilor, să stimuleze rezistența la schimbările climatice și adaptarea la acestea, să respecte promisiunea privind finanțarea pentru climă și să abordeze pierderile și daunele cauzate de schimbările climatice.”

Țările bogate au emis mai mult decât partea lor de dioxid de carbon care captează căldura prin arderea cărbunelui, a petrolului și a gazelor naturale. Între timp, țările mai sărace, cum ar fi Pakistanul, unde inundațiile recente au afectat 33 de milioane de persoane, au suferit mai multe pagube decât partea lor de emisii de carbon.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

După COP26 de anul trecut de la Glasgow, Programul ONU pentru Mediu a estimat că țările în curs de dezvoltare au nevoie de 70 de miliarde de dolari pe an pentru adaptare – o cifră care se așteaptă să se dubleze până în 2030. La summitul respectiv, națiunile mai sărace au făcut din nou presiuni pentru a obține ajutor financiar din partea țărilor dezvoltate, solicitând crearea unui fond pentru pierderi și daune care să le compenseze pentru daunele ireparabile cauzate de schimbările climatice. Conferința s-a încheiat fără o rezoluție – cele 356 de milioane de dolari angajate au fost cu mult sub nivelul necesar pentru adaptare, iar fondul pentru pierderi și daune a fost respins de națiunile bogate.

Guterres a declarat că obținerea de rezultate concrete” în ceea ce privește pierderile și daunele este testul decisiv al angajamentului guvernelor” implicate în summit. El a adăugat: Pierderile și daunele au fost o problemă mereu amânată. Nu mai este timp pentru a o amâna. Trebuie să recunoaștem pierderile și daunele și trebuie să creăm un cadru instituțional pentru a le soluționa.”