• Primarul din Sf. Gheorghe vrea autonomie pentru Ținutul Secuiesc.
  • 3 din 4 locuitori din Sfântul Gheorghe sunt de origine maghiară.
  • Radu Delicote, analist politic: „Dacă eram în locul primarului și voiam un moment bun de PR, mă asociam cu Macron.”

„Secuii din Ținutul Secuiesc vor ceea ce vrea și Corsica. Autonomie!”, este declarația primarului orașului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad. Primarul salută propunerea lui Emmanuel Macron de a oferi Corsicii autonomie într-o postare pe Facebook.

„Este exact ceea ce ne dorim noi, secuii. Vrem ca o clauză similară să fie inclusă în Constituţia României şi ca statul român însuşi să stabilească autonomia Ţinutului Secuiesc într-un mod similar. Vedem cum Europa se schimbă sub ochii noştri şi consider că este un semn că şi ultimul mare stat naţional a cedat şi a recunoscut nevoile de autonomie ale comunităţilor naţionale”, este ceea ce a spus Antal Árpád, primarul orașului Sfântu Gheorghe.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

„Dacă eram în locul primarului și doream un moment foarte scurt de a îmi face PR foarte repede, normal că mă asociam cu ideea lui Macron, că vreau și eu autonomie fără să explic”, a zis Radu Delicote, analist politic.

Mișcare de PR sau viziune de viitor

Anunțul primarului vine la doar o săptămână după ce primăria orașului cu peste 50.000 de locuitori din care 3 din 4 locuitori sunt maghiari a amplasat în mai multe zone a orașului standuri unde se strâng semnături pentru susținerea „steagului secuiesc”. Steagul este refuzat de Înalta Curte de Casație și Justiție pe motiv că nu reprezintă toți locuitorii orașului, ci doar comunitatea maghiară.

„Pentru o astfel de cerere îți trebuie o misiune, îți trebuie un plan. Totul are legătură cu faptul că vine campania, deci lucrurile sunt mai simple decât credem. Are legătură cu faptul că vine campania. UDMR are ușa deschisă în momentul de față la premier să discute tot ce e de discutat și deja s-a văzut lucrul ăsta.”, a mai spus Radu Delicote la ȘTIU.

Citește și: