Şedinţă CSAT: Trimitem sau nu sistem PATRIOT în Ucraina? Iohannis anunță dacă va candida la şefia NATO

Trimitem PATRIOT în Ucraina? Decizia vine astăzi la ședința CSAT. De asemenea, Klaus Iohannis a anunțat că la ședința de azi va prezenta poziția sa față de candidatura la funcția de secretar general al NATO, după care va transmite decizia și public. E prima ieșire a președintelui după ce ceilalți lideri NATO și-au exprimat susținerea pentru premierul olandez Mark Rutte. Iohannis a evitat ieri să ofere detalii.

Discuţiile despre sistemul PATRIOT au apărut în primăvară. În timp ce se afla la Washington, Klaus Iohannis a făcut o serie de declaraţii după întâlnirea cu președintele american Joe Biden. Ulterior, premierul Marcel Ciolacu a declarat că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, are rezerve.

Surse militare susţin că în MApN există două curente. Unii militari consideră că România trebuie să folosească toate mijloacele pentru a-şi consolida capacitatea de apărare. Ceilalţi cred că interesul vital al României este ca Ucraina să reziste pentru a nu avea graniţă comună cu Rusia. În acest scenariu, România trebuie să ajute Ucraina cu sisteme de armament, aşa cum procedează Polonia şi ţările baltice.

Pe ordinea de zi a Şedinţei CSAT mai sunt incluse subiecte referitoare la obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024, forţele şi mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2025 şi evoluţia conflictului din Ucraina.

De asemenea, Klaus Iohannis îşi va anunţa decizia privind candidatura la şefia NATO în şedinţa CSAT de joi.

„Despre NATO, mai mult, mâine (joi, 20 iunie n.r.). Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea şi opiniei publice, dar pot să vă asigur că mâine veţi fi integral lămuriţi şi putem să mergem mai departe. Considerați că acesta a fost un non-răspuns şi o amânare”, spune Klaus Iohannis.

Exit mobile version