• Ursula von der Leyen și-a început turneul european în țările care au ok-ul Comisiei pentru PNRR
  • Startul se dă în Spania și Portugalia
  • Șefa Comisiei Europene s-a lăudat cu certificatul verde electronic și a spus că e nerăbdătoare să vadă cum va funcționa acesta

Ursula von der Leyen și-a început turneul european în țările care au ok-ul Comisiei pentru PNRR. Startul se dă în Spania și Portugalia. Turneul care o va purta în mai multe capitale europene are ca scop anunțarea aprobării planurilor de investiții și de reforme menite să ajute la depășirea crizei economice generate de pandemie.

Ce părți din economie vor finanța țările Uniunii Europene prin PNRR?

Într-o foarte mare măsură ele vor finanța prin PNRR acele părți ale economiei pentru care ficare țară aduce valoare adăugată la nivelul UE. Astfel, Germania dorește să digitalizeze întreaga producție, investind peste 1 miliard de euro în proiecte. Franța va pune accent pe dezvoltarea sectorului hi-tech. Planurile Franței și Germaniei prezintă chiar și timeline-ul implementării proiectelor. Planurile lor, dar și al Poloniei, au un lucru în comun: dezvoltă masiv acele domenii pe care respectivele țări le consideră ca fiind motoare de dezvoltare și anume: Franța pune accent pe resursa umană, Germania pe automatizări, iar Polonia pe agricultură. Danemarca vedem că a inclus o subcomponentă dedicată digitalizării IMM-urilor.

Cât investesc țările europene în IMM-uri?

Portugalia pune accent pe acest lucru. Investițiile sale în aceasta componentă se ridică la 1.36 miliarde de euro. Franța vrea să creeze un cadru pentru acces mai facil la contracte publice și pregătește scutiri de taxe și impozite. Investițiile în fonduri regionale sunt de aproximativ 250 milioane de euro. Danemarca are pe agenda sa un program de subvenții pentru digitalizarea sectorului. Și Spania i se alătură în acest sens. Aceasta alocă 16 miliarde de euro pentru digitalizarea IMM-urilor dar și către recuperarea turismului. Noi însă mai stăm un pic. România mai trebuie să vină cu documente justificative și clarificări.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a lăudat cu certificatul verde electronic și a spus că e nerăbdătoare să vadă cum va funcționa acesta de-a lungul călătoriilor sale în Europa.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Plănuiesc acum să-mi încep turul prin 27 de state membre pentru Next Generation EU, planul nostru de recuperare și reziliență. Și sunt foarte curioasă să testez și să văd cum va funcționa acest certificat.”