• El nu a oferit detalii despre ce echipamente vor fi repuse în funcțiune.
  • Acestea nu sunt cuvinte. Sunt foarte concrete”, a spus Grossi despre asigurările pe care le-a primit la Teheran.
  • Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, s-a întâlnit cu președintele iranian Ebrahim Raisi.

Șeful agenției nucleare a ONU a declarat sâmbătă că Iranul s-a angajat să restabilească camerele de luat vederi și alte echipamente de monitorizare la siturile sale nucleare și să permită mai multe inspecții la o instalație în care au fost detectate recent particule de uraniu îmbogățit până aproape de calitatea de armament.

Dar o declarație comună emisă de Agenția Internațională pentru Energie Atomică și de organismul nuclear iranian a oferit doar asigurări vagi că Teheranul va aborda plângerile de lungă durată privind accesul pe care îl oferă inspectorilor organismului de supraveghere la programul său nuclear contestat.

Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, s-a întâlnit cu președintele iranian Ebrahim Raisi și cu alți oficiali de rang înalt la Teheran mai devreme sâmbătă.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

În ultimele câteva luni, a existat o reducere a unor activități de monitorizare” legate de camere și alte echipamente care nu funcționau”, a declarat Grossi reporterilor la întoarcerea sa la Viena. Am convenit că acestea vor funcționa din nou”.

El nu a oferit detalii despre ce echipamente vor fi repuse în funcțiune sau cât de repede se va întâmpla acest lucru, dar părea să se refere la îndepărtarea de către Iran a camerelor de supraveghere din siturile sale nucleare în iunie 2022, în timpul unui impas anterior cu AIEA. Acestea nu sunt cuvinte. Sunt foarte concrete”, a spus Grossi despre asigurările pe care le-a primit la Teheran.

Prima sa vizită în Iran în ultimul an a avut loc la câteva zile după ce AIEA a raportat că particule de uraniu îmbogățit până la 83,7% – cu puțin timp înainte de calitatea de armament – au fost găsite în situl nuclear subteran Fordo din Iran.

Raportul trimestrial confidențial al organismului de supraveghere nucleară, care a fost distribuit marți națiunilor membre, a fost prezentat în contextul în care tensiunile erau deja ridicate pe fondul protestelor antiguvernamentale din Iran, care durează de luni de zile, și al furiei Occidentului față de exportul de drone de atac către forțele rusești care luptă în Ucraina.