• Directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie a declarat vineri că cea mai mare incertitudine cu care se confruntă piețele energetice globale este măsura în care China își va reveni după închiderea prelungită.
  • Economia Chinei își revine acum. Cât de puternic va fi acest avantaj va decide dinamica pieței de petrol și gaze”, a declarat vineri Fatih Birol pentru CNBC.
  • În cel mai recent raport lunar privind piața petrolului, publicat miercuri, agenția pentru energie a precizat că se așteaptă ca cererea globală de petrol să se relanseze în 2023, China reprezentând o parte substanțială din creșterea preconizată.

Directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) a declarat vineri că cea mai mare incertitudine cu care se confruntă piețele energetice globale este măsura în care China își va reveni după închiderea prelungită.

În prezent, piețele petroliere sunt echilibrate”, a declarat Fatih Birol pentru Hadley Gamble de la CNBC, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen. Însă producătorii așteaptă semnale privind cererea viitoare din partea celei de-a doua economii a lumii și cel mai mare importator de țiței.

Pentru mine, cel mai mare răspuns pentru piețele de energie în următoarele luni este [din partea] Chinei”, a spus Birol, menționând o scădere majoră a cererii de petrol și gaze a țării în timpul blocajelor pandemice.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

În cel mai recent raport lunar privind piața petrolului, publicat miercuri, agenția energetică a precizat că anticipează că cererea globală de petrol va crește în 2023, China reprezentând o parte substanțială din creșterea preconizată.

Livrările de petrol ar urma să crească cu 1,1 milioane de barili pe zi pentru a ajunge la 7,2 milioane de barili pe zi în cursul anului 2023, cererea totală urmând să atingă un nivel record de 101,9 milioane de barili pe zi, a precizat AIE. Economia Chinei își revine acum”, a precizat Birol. Cât de puternic va fi acest avantaj va decide dinamica pieței de petrol și gaze”.

El a adăugat: Dacă va fi o revenire foarte puternică, ar putea fi nevoie ca producătorii de petrol să își mărească producția”. Șeful AIE a declarat că țările OPEC+, precum și alte țări mari producătoare de petrol, cum ar fi SUA, Brazilia și Guyana, sunt pregătite să își majoreze producția pentru a satisface această cerere, dacă va fi nevoie.

Întrebat dacă Legea de reducere a inflației (IRA) a președintelui Joe Biden – cu pachetul său de finanțare menit să stimuleze energiile curate – ar putea bloca creșterea producției în SUA, Birol a spus că acest lucru este puțin probabil. Cred că este dincolo de politicile guvernului. Sunt foarte, foarte mulți bani de făcut”, a spus el, citând profiturile record înregistrate de companiile globale de petrol și gaze în ultimul an.